Каталуния обяви независимост от Испания

Каталунският парламент прокара резолюция за обявяване на независимост от Испания, пише испанският вестник "Паис".

Опозиционните каталунски депутати бойкотираха гласуването и напуснаха парламентарната зала.

След продължил около 2 часа дебат в местния парламент управляващата коалиция "Заедно за Да" (Junts pel Si) и съюзниците им от крайнолевия блок "Кандидати за народно единство" (CUP) отхвърлиха предложения на опозицията. След това голяма част от опозиционните партии напуснаха залата.

Юристи към парламента предупредиха, че следващото гласуване може да бъде незаконно.

Преди тайното гласуване на предложението на управляващите председателят на парламента Карме Форсадел прочете част от резолюцията, в която се обявява независимост под формата на република.

При полупълна зала резолюцията за обявяване на независимост е приета със 73 гласа "за" и 8 - "против" в 135-местния парламент. Управляващите държат общо 72 места. След това започна явно гласуване, докато в същото време останалите депутати от консервативната Народна партия напуснаха парламента.

Междувременно в Сената на Испания се провежда дебат за задействане на член 155 от конституцията, което ще позволи поемане на управлението над Каталуния.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    12345_1509113780
    2 0
    17:16, 27 окт 2017
    Това е много жалко. Вместо човечеството да върви към единение, то върви към разединение. Явно и тази раса ще си замине безславно както предишните.
Последни новини