Манипулативни руски публикации във Facebook били показани на 126 млн. потребители в САЩ

От най-голямата социална мрежа в света Facebook обявиха, че около 126 млн. американски потребители може да са видели съдържание, качено от руски тайни агенти през последните две години.

"Фейсбук" уточни, че около 80 хил. публикации са били генерирани преди и след американските президентски избори през 2016 г.

Повечето от публикациите са били съсредоточени върху социални и политически послания.

"Фейсбук" публикува данните преди изслушването в Сената на САЩ, където те - заедно с "Туитър" и "Гугъл" - ще дадат подробности относно влиянието на Русия върху популярните сайтове.

Русия многократно отрича твърденията, че се е опитала да повлияе на последните президентски избори в САЩ, в които Доналд Тръмп победи Хилари Клинтън.

Последните данни, публикувани от "Фейсбук", са били видени от новинарската агенция "Ройтерс" и в. "Вашингтон поуст".

80-те хиляди постинга са били публикувани между юни 2015 и август 2017 г. Според "Фейсбук" те са били публикувани от руска компания, свързана с Кремъл.

"Тези действия са против мисията на "Фейсбук" за изграждане на общност и всичко, зад което заставаме", написа Колин Стреч, който е главен юрисконсулт на "Фейсбук", като допълни: "И ние сме решени да направим всичко, което е по силите ни, за да се справим с тази нова заплаха."

Вчера от "Гугъл" също разкриха, че руски тролове са качили повече от 1000 видеоклипа в YouTube на 18 различни канала.

Междувременно "Туитър" са открили и блокирали 2 752 акаунта, които са проследили до изследователска интернет агенция, чието седалище е в Русия.

Само преди около година шефът на "Фейсбук" Марк Зукърбърг отхвърли твърденията за намеса на Русия като "налудничаво" говорене.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ne
    next
    1 0
    10:21, 31 окт 2017
    Радостна новина! А американските агенти не правят ли това същото в Русия? Едни и същи похвати, всеки си гледа интереса!

Още новини

Последни новини