Прозрачни фотоволтаици ще събират слънчева енергия от прозорците (видео)

скорошно проучване, проведено в Мичиганския държавен университет, установи, че прозрачните соларни клетки, които преобразуват невидимите дължини на светлинните вълни, биха могли да дадат до 40% от енергията в Съединените щати, съобщава Science Daily.  

Прозорците представляват огромен източник на неизползвана енергия и биха могли да събират толкова енергия, колкото по-големите, по-обемисти покривни соларни инсталации, пишат учените в статия за Nature Energy

Клетките, изработени от направени на Мичиганския държавен университет са напълно прозрачни за нашите очи и когато са включени в прозореца не нарушават изгледа. Нещо повече, те са подходящи не само за сгради, но могат да се използват и за прозорци на коли, мобилни телефони или други устройства с прозрачна повърхност.

Но от гледна точка на възможностите за добиване на ток по този начин, авторите отбелязват, че има около 5 милиарда до 7 милиарда квадратни метра стъклена повърхност в Съединените щати. А с толкова много стъкло за покриване прозрачните соларни технологии имат потенциала да захранва около 40% от потреблението на енергия в САЩ - около същия потенциал като слънчевите инсталации на покрива. 

Лунт отбелязва, че прозрачната соларна технология дава ефективност над 5%, докато традиционните слънчеви панели обикновено - около 15% до 18%. Въпреки че прозрачните соларни технологии никога няма да бъдат по-ефективни при преобразуване на слънчевата енергия в електричество, отколкото техните непрозрачни аналози, те могат да се прилагат за много повече допълнителна площ, заяви изследователят.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини