10 вдъхновяващи цитата от народни будители

На 1 ноември честваме Деня на народните будители – общобългарски празник, който ознаменува делото на нашите просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност.

Ето 10 вдъхновяващи цитата за „събуждане“:

Паисий Хилендарски

"О неразумний юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история. И за това българите имат свидетелство от много истории, защото всичко е истина за българите, както вече и споменах."

Христо Ботев

"Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество."

Васил Левски

„И не забравяйте – Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.“

Захари Стоянов

"Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние заедно с много още славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!"

Иван Вазов

„И ний сме дали нещо на света, на славяни книга да четат.“

Софроний Врачански

„Защото человеческата душа доде не претърпи скръб, труд и теснота, не може да се поднови и украси.“

Петко Р. Славейков

„Всяка власт, която се отдалечава от народа, пада като дърво отсечено в корена.”

Стоян Михайловски

„В царството на тиквите кратуната е цар.“

Свети Иван Рилски

Не търсете първенство и началства, но помнете Оногова, Който е казал: „Онзи, който иска да бъде по-голям всред вас, нека бъде слуга на всички.“

Васил Априлов

„Каквото можах – направих, по-хубаво нека направят могъщи”

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини