Емил Караиванов: Вярвах, че истината ще излезе наяве, финалът на тази неприятна история е логичен

"Прекратените разследвания срещу мен и Общината доказаха, че законът е над всичко. Макар и неофициална, вече е факт новината, че с акт на прокуратурата са прекратени досъдебни производства с обвинения към мен и служители на Общината, както и други лица, които са имали отговорности по договори и процедури на Община Асеновград."

Това заяви днес кметът на Асеновград Емил Караиванов по повод прекратеното от СГП наказателното производство, поради липса на достатъчно доказателства за извършени престъпления, срещу него, главния архитект Костадин Атанасов, съсобствениците на фирма „Запрянови 03” - Георги и Вакрил Запрянов и други лица, към които имаше привличане като обвиняеми по двата казуса.

Ето какво каза още Емил Караиванов:

"Няма как да скрия удовлетворението си от този категоричен акт на държавното обвинение. Ако трябва все пак да бъда и малко по- конкретен като позиция сега, ще кажа следното: Очевидно е, макар и с месеци закъснение, че обвиненията срещу мен като кмет и срещу Община Асеновград (нейни служители или други лица като страни по договори за публични дейности и услуги), са били несъстоятелни. Нещо, което знаех още в началото на това разследване. Вярвах, че истината ще излезе наяве, затова признавам, че финалът на тази неприятна история е добър и логичен.

В самото прокурорско постановление ясно, подробно и прецизно е описано защо се прекратяват обвиненията. Не съм адвокат на самия себе си, особено в качеството ми на кмет, затова и не смятам за коректно аз да тиражирам доводите на държавното обвинение. За мен като кмет е важно крайното решение.

Изцяло отпадат обвиненията срещу всички лица, включително и срещу мен самият като кмет, за казуса по т.нар. незаконно събаряне на имот и последваща процедура за нов строеж в кв. „Метошка махала”. Оказа се, че нищо от онова, което бе подадено като сигнали- жалби от асеновградчани по случая с това застрояване в квартал „Метошка махала” не е вярно. И това го признава прокуратурата с решението си.

Като действащ кмет още през август бях писмено уведомен, че прокуратурата вече разполага с официално писмо от министерството на културата, според което въпросният имот не попада в охранителен режим и за него не се иска допълнително съгласуване.

В самото писмо се казва ясно, че предишното становище на Министерството на културата по този проблем е изготвено по грешна информация, подадена от техни служители. Можех да се възползвам и да оглася това обстоятелство, но реших да изчакам прокуратурата да направи преценка и да излезе с изводи и решения.

Те вече са факт - нямат вина нито кмет, нито главен архитект, нито съсобствениците на фирмата, на чието име е било издадено строителното разрешение. Всичко е било извършено след прецизно спазена законова процедура. Нещо, което аз самият знаех от самото начало.

По аналогичен ред стоят и изцяло свалените обвинения по процедурата за възлагане и последващото изпълнение на дейностите за поддържане на дъждоприемните шахти. От първоначално отгласените сигнали и обвинения сега са отпаднали абсолютно всички.

В постановлението си за прекратяване прокуратурата ясно е записала, че това се прави поради липса на данни за извършено престъпление. Няма отклонени и присвоени публични средства, липсват данни за фиктивни дейности и документи, които общината да е съставяла за тях. Това го доказва разследването на прокуратурата, а не кметът на Асеновград, подчертавам.

С прокурорския акт за прекратяване се посочва, че отпадат и всички ограничителни мерки като забрана за пътуване и гаранции на посочените лица- д-р Караиванов, гл. архитект Костадин Атанасов, съсобствениците на фирма „Запрянови 03” - Георги и Вакрил Запрянови и др., към които е имало привличане като обвиняеми по двата казуса.

Не мога да спестя днес пред вас, пред асеновградчани, а и пред цялата общественост обаче нещо друго. Това очевидно прибързано и непрецизирано обвинение и огласяване на непроверени обстоятелства нанесе сериозен удар върху община Асеновград като имидж и върху името ми като неин кмет.

Казах го още след проверките на ДАНС и полиция в Общината от месец май тази година, казах и при следващите процесуални действия на прокуратурата спрямо мен. Сега отново ще го кажа: нося пълна отговорност за правомощията си като кмет, държа същото да е факт за общинска администрация и за всички обществени процедури с публични средства. Нося публична, а и законова отговорност за правомощията си.

Същото трябва да важи и за правоохранителните институции и техните представители. Защото с един важен документ /прокурорското постановление, в случая/ може да се прекрати наказателно преследване, но претърпените морални и публични негативи не се стопяват така лесно, а понякога оставят и тежки последствия, за които няма извинения и компенсации."

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини