Проверяват нетрадиционните лечители по разпореждане на прокуратурата

Върховна административна прокуратура даде два месеца срок на Главния държавен здравен инспектор да организира проверки по места за работата на лицата, които упражняват неконвенционални методи за лечение. От Регионалните здравни инспекции ще се проверяват и регистрациите им.

Контролът идва след като ВАП се самосезира по информация от медиите, че има случаи, в които практикуващи нетрадиционни методи на лечение не спазват изискванията, наложени от закона.

Според Закона за здравето право да лекуват чрез такива методи имат български граждани и тези на държавите - членки на Европейския съюз, на другите държави от Европейското икономическо пространство и Швейцария, които са психически здрави, не са осъждани за престъпление от общ характер и отговарят на високи образователни изисквания. Тези практици са и в специални регистри на Здравните инспекции със строго определен режим на работа.

При неспазването му регистрацията им според Закона се отнема, следва и забрана за упражняване на дейността.

При всяка регистрация се прави обстойна проверка на лицето, подало заявление. Досега не сме имали оплаквания за вреда, коментира шефът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова.

Като практикуващи неконвенционални методи за лечение в Хасковска област са регистрирани шест лица. По един са лечителите в Свиленград, Харманли и Любимец, офисите на останалите са в областния град Хасково. Един е лечителят с акупунктура и акупресура. Сред шестимата единственият лекар е д-р Мария Грозева, която е в Регистъра като хомеопат. Тя напълно подкрепя проверката, която е задействана.

„Не ме притеснява проверката, която ще започне, смятам, че когато човек се чувства уверен в работата си и знанията си не би трябвало да има притеснения. Освен това, нямам нищо против да проверяват регистрацията ми, която е изрядна. Освен това, когато се регистрирах за тази си дейност като част от документите ми беше поискано и представих свидетелство от психодиспансера. Като лекар всяка година сключвам договор със Здравната каса и никога такова свидетелство не ми е искано. Аз смятам, че проверка, като тази, която предстои трябва да има, защото регламентът е ясен за и всеки трябва да носи отговорност с името си и подписа си за дейността, която упражнява“

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Мисля, че с командни методи медицина не се прави. Ако хората са доволни от "традиционната медицина", дали биха потърсили друга? Истината е, че лекарите се превърнаха в скъпоплатени търговци на лекарства. Самият факт, че някъде се дават рецепти с напечатано на бланката "лекарство" е достатъчно скандален. Представителите на фармацевтичните фирми обикалят с мостри и други подаръци. Много прилича на схемата с продажбата на наркотици, но не се преследва от закона.
    • Ни
      Никодимчо
      4 -1
      19:28, 3 ное 2017
      А тез шарлатани сигурно за без пари "лекуват"? Народът ни е толкова прост и наивен, че който не е решил, той не го е доил. То не са ало измами, чудодейни матраци за по 2-3х. лв., вълшебни лекове за "интоксикация", скенАр терапии, магнитни ластици, космически камъни, отпушване на чакри-макри...
    • Моли се никога да не ти се налага да търсиш помощ! Някои намират и не всички са шарлатани, нито са толкова алчни.
  • 2
    Go
    gost
    3 0
    11:39, 4 ное 2017
    Да проверят и медиите които постоянно им публикуват безумните реклами!!!
  • 3
    Ех
    Ех,народе...
    2 0
    12:02, 4 ное 2017
    В нашите географски ширини "лекуване" от чудодейни "лечители" има вековни традиции...И докато има наивници ще го има и този пазар.
Последни новини