В Димитровград започнаха прожекции на документално кино от 8 държави

    Документално висококачествено кино от 8 държави от Централна и Източна Европа ще бъде прожектирано в Димитровград през месец ноември. Началото на инициативата  на КинеДок бе поставена вчера в Дом-музей "П.Пенев".

    В Димитровград начинанието е под надслов "Документално киночасие" е на Дружеството на журналистите в Димитровград, съвместно с музея. Безплатните прожекции ще представят актуални социални и обществени проблеми. 

    "Чрез филмите ще се докосваме до теми, които да възпитават, както нас, така и вас по-младото поколение и ще ни помогнат да се променяме, да надграждаме и да ставаме по-добри", коментира при старта на инициативата уредникът на Дом - музея Живка Шишкова. Председателят на дружеството на журналистите Милена Николова припомни, че Димитровград е свързан с документалното кино, тъй като тук през 1957 г. е създаден първия любителски киноклуб в страната.

    Александър Угрински от КинеДок, който присъства на първата прожекция, благодари за поканата да гостува в Димитровград. Поясни, че инициативата е целогодишна, а прожекциите се организират на на алтернативни места извън киносалоните. Темите на филмите са различни и ще допаднат на широк кръг от зрители, добави Угрински.

    Първият представен филм бе полската продукция „Кралицата на тишината“. Тя е разказ за 10 -годишно глухонямо момиче, което се увлича по танците от индийските филми. Филмът бе гледан от деца и младежи от местните училища и Детски и младежки център.  Още два филма ще могат да бъдат видяни в Димитровград този месец. Догодина прожекциите ще продължат, като ще представят нов проект на КинеДок.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ni
      Niko
      1 0
      14:00, 10 ное 2017
      Като гледам аудиторията ,май думите ми в коментария за педишната публикувана статия на " КинеДок " ще излезнат верни....
      Смешници...
    Последни новини