Мнозинството прие бюджета за пенсии, опозицията го нарече бюджет на отнетите права

Бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2018 г. беше приет на първо четене в Народното събрание със 123 гласа "за", 86 против и нито един въздържал се, пише „Дневник“. БСП и ДПС се обявиха против проекта и го нарекоха бюджет на застоя и липсата на мисъл, бюджет на фалшивите новини и на отнетите права.

Хасан Адемов от ДПС, който е и председател на социалната комисия, напомни, че въпреки вдигнатия от управляващите шум за големия брой фалшиви болнични, в проектобюджета парите по това перо се увеличават, вместо да се предложат мерки за справяне с проблема. Той напомни, че във фонд "Общо заболяване и майчинство" парите за догодина са със 100 млн. лв. повече без да се очаква бум на ражданията.

Светла Бъчварова от БСП предупреди, че предложеното увеличение на осигурителния праг за земеделските производители от 300 на 480 лв. е драстично изземане на доход и тласка малките стопанства към сивия сектор и отказ от субсидии. Тя цитира данни, според които малките стопанства с до 5 декара са 112 хил., а от тях регистрирани, тоест плащащи осигуровки и с право на евросубсидии са 35 хил. Друго отнето право е достъпът до безработица, подчерта Хасан Адемов. Той напомни, че периодът на осигуряване, който дава право на помощта, се увеличава от 9 месеца през последните 15 на 12 от последните 18.

Светлана Ангелова от ГЕРБ нарече критиките на опозицията неоснователни и непродуктивни критики, имащи за цел да създадат неоснователни страхове у хората . Лесно е да се дават съвети, когато не носиш отговорност", заяви тя. Допълни, че едно от основанията за ограниченията при обезщетенията за безработица е да не се насърчава професията безработен.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини