Кметът на Търън: Някакъв ад е, не знам как ще се справим с бюрокрацията!

Изображение 1 от 2

    Вече над 400 души от село Търън се подписаха в официална подписка да се вземат мерки за ограничаване на движението по централния път, който минава край едно най-многолюдните смолянски села.

    Инициативният комитет и цялото население на Търън настояват да се направят повдигнати пешеходни пътеки, каквито има на същия клас международен път като Хвойна и Бачково например.

    Аз, откровено казано-35 години съм кмет, поставям въпроса всяка година, защото движението е много интензивно, особено сутрин и вечер, когато децата излизат от детската градина е някакъв ад“, заяви кметът на селото Явор Говедаров.

    „Посатвям по един човек, за да регулира, за да не стане беля, на няколко пъти сме били на косъм, но е въпрос на време. Какво не съм правил- поставих човек с жилетка и палка, пешеходни пътеки, осветителни тела светещи деноносщно, но културата на движение е много ниска и те не спазват закона, и парвилата за движение“, оплака се един от най-дългогодишните управници в региона и не крие, че е вдигнал ръце и не знае как да се справи с бюрокрацията, която спъва решаването на този сериозен проблем.

    Говедаров е категоричен, че ежедневно вижда от кметската канцелария, която е в непосредствена близост, профучаващите с над 80 км в час коли, въпреки ограничението от 40 км за населено място. Той смята да монтира и видеокамери на пътя, но се съмнява те да спрат джигитите. Селото вече няма покой и заради нощните гонки на мощни коли и мотори, които се правят почти всяка вечер на правия участък преди селото.

    „Идват хора дори от Пловдив, често ги чувам- живея в началото на селото, не веднъж съм ходил, крил съм се да мога да ги засека, но ме познават и изчезват. Напоследък туристи идват с кросови мотори- всяка събота и неделя“, разказва кметът.

    Той иска там да има повдигната пешеходна пътека, защото ежедневно пресичат 15-16 деца, а хората не могат да спят от шума от високите скорост и рева на моторите.

    Цялото население подкрепя идеята, дори децата го искат- говорил съм с тях, но не знам как ще се преборим с тази бюрократична машина-Пътно управление ли е, АПИ ли е- не знам“, ядосва се Говедаров и недоумява защо на едно място позволяват, а на друго със същите параметри- не.

    „Ако скоро не се реши въпроса, ще разкопая този 4 км участък, тъй като този тротоар е непрекъснат и аз го поддържам . Значи когато става въпрос за поддръжка-на селото е, а когато стане въпрос да се направи нещо- няма да пипате!“, гневи се Говедаров и се моли докато отговорните органи се наканят да вземат мерки, да не стане трагедия.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини