Главно мюфтийство иска мерки срещу ислямофобията

Правителството да приеме работно определение и за ислямофобията, както и да се определи координатор по ислямофобия и дискриминация срещу мюсюлманите в страната. За това настояват от Главното мюфтийство в отворено писмо до всички отговорни институции у нас. Ето пълния текст на писмото и посочените в него аргументи:

"ДО
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
 
KОПИЕ ДО:
 
Г-Н ЕМИЛ ВЕЛИНОВ
ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ 
„ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ”
КЪМ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ 
 
ДОЦ. Д-Р АНА ДЖУМАЛИЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА 
ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ
 
 
О Т В О Р Е Н О  П И С М О
от Висшия мюсюлмански съвет,
прието с решение №725 на 7 ноември 2017 година
 
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ВЕЛИНОВ,
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ДЖУМАЛИЕВА,
 
Мюсюлманско изповедание на Република България приветства решението на правителството за приемане на работното определение за антисемитизма и назначаване на заместник-министъра на външните работи г-н Георг Георгиев за Национален координатор по антисемитизма. Това е един знак за воля за борба с неприемливите форми на нетолерантност и омраза срещу различните малцинствени групи.

По този повод, Мюсюлманско изповедание на Република България призовава правителството да приеме работно определение и за ислямофобията, както и решение за определяне на координатор по ислямофобията и нетолерантността и дискриминацията срещу мюсюлманите в страната. През последните години, провокирано и от случващото се в глобален мащаб, мюсюлманите са подложени на нетолерантно отношение, дължащо се на ширещата се ислямофобия на различни нива в обществото. Престъпленията от омраза към мюсюлманите, включително нападения над лица и религиозни обекти, продължава да е актуална тема на общността и Изповеданието.
Можем да говорим за цялостен подход и активна борба срещу всякакви форми на расизъм, антисемитизъм, ислямофобия, ксенофобия, речта и други форми на омразата, нетолерантността и дискриминацията, единствено когато мерките обхващат цялото общество.

Вземайки предвид ангажиментите на България пред международната общност и международните организации за борбата ѝ с всякакви форми на нетолерантност и дискриминация, които са заложени и в българското законодателство, призоваваме българските власти да предприемат незабавни мерки и по отношение на ислямофобията."

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини