Коментираха санирането на блоковете на среща в Димитровград

Темата за санирането на панелните блокове в Димитровград бе повдигната на среща в зала "Гросето" в началото на тази седмица. Въпросът бе отправен към кмета Иво Димов. Той припомни, че Димитровград е била една от първите общини в България, която започна санирането.

"Спомняте си, че направихме среща с домоуправителите в тази зала, обяснявахме, агитирахме хората да се сдружават", припомни Димов. Кметът пак подчерта, че 26 са били подадените заявления за саниране през 2015 година. 25 от блоковете са готови, изключение прави само №.3 на бул."Стефан Стамболов", който сега се санира.

До края на 2016 година, когато приключи обхвата на програмата са били попадени 78 заявления от собственици. Общината ги е придвижила до финансиращата банка и в момента се изчаква, бяха думите на Димов. Той припомни, че за страната в подобна ситуация са 2 400 сдружения на собственици, за които няма яснота за финансирането.

Към момента няма решение на правителството за поемане нов дълг, ако бъде одобрен третият един милиард, тогава подадените заявления до края на 2016 г.  ще попаднат в обхвата на този милиард, смята градоначалникът. 

За мен това е достъпна и социална програма, от която има огромен ефект,  макар хората да не вярваха когато стартира. Програмата има пропуски, но общо взето е успешна. Още повече, че спестява между 30% и 40% от разходите за отопление на всяко домакинство и подобрява външния вид на сградите, заключи Димов. 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини