ГЕРБ ще променя Конституцията заради престъпленията, свързани с приватизацията

ГЕРБ ще търси конституционни промени, за да отпадне давността за разследване на приватизацията. Това обяви председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов на извъредна пресконференция в централата на партията. Управляващата партия обяви заключенията на работната група, която работеше по този проекта за законови промени, за да бъдат разследвани най-скандалните приватизационни сделки.

От ГЕРБ ще предложат на председателите на всички парламентарни групи подписка за иницииране на промени в основния закон, за да се види дали те наистина се борят с корупцията.

„Интензивно обсъдихме всички правни възможности, повече от 5 варианта, включително и за изменения в НК и Конституцията“, обясни депутатът от ГЕРБ. „Подробно анализирахме всички правно относими факти и обстоятелства във връзка с възможността за промяна в Конституцията“, посочи Данаил Кирилов. „Смятаме, че това е най-доброто правно решение“, коментира той. По думите му престъпленията, свързани с приватизацията, имат специално значение за българското демократично развитие. Според него предлаганите промени в Конституцията ще дадат яснота за разпределението на огромното държавно и общинско имущество.

„При това преразпределение бяха извършени множество престъпления, което води до съответните реакции“, заяви Данаил Кирилов и уточни, че въпросът с приватизацията е пряко свързан и с корупцията. „Изследвахме възможно най-прецизното решение на КС от 2016 година във връзка с преходна законодателна инициатива, насочена към изменение на НК“, посочи депутатът.

С начина, по който предлагаме изменението в Конституцията, макар да се изисква най-големият парламентарен кворум, ще постигнем най-стабилния резултат“, поясни Данаил Кирилов. „Опитали сме да се съобразим с всички международни актове, по които България е страна по отношение на наказателната репресия“, каза още той.

"Ще предложим на всички парламентарни групи да подкрепят тези изменения. Парадоксалното е, че ще предложим подписа си да сложи и лидера на БСП г-жа Корнелия Нинова участвала в подобни приватизации", заяви от своя страна Десислава Атанасова, която разказа всички "далавери" на соцлидерката в "Техноимпекс", заместена след това в дружеството от друг червен активист Владислав Панчев.

Народният представител Тома Биков допълни, че целта им е да не дадат възможност на тези, които са ограбили държавата да не спят спокойно и да дадат този инструмент в ръцете на компетентните органи. "Надяваме се с това всички да дадем знак на българското общество, че имаме воля да се борим с тези порочни практики на прехода. ГЕРБ няма комплекс за участие в преразпределение на приватизационните сделки", допълни още депутатът.

Вчера зам.-шефът на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев публично даде заявка партията им да започне подписка за ремонт на Конституцията, за да се изпълни исканото от ГЕРБ ново разследване на приватизацията.

Инициирането на промени в основния закон става с подписите на поне 60 депутати. За приенето им обаче се искат по-сериозни мнозинства от 180 „за“ (тогава процедурата протича по т.нар. "бърза писта") или поне 160 „за“, за да се стигне до ново обсъждане на поправките.

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ян
    янко митев
    1 -1
    18:03, 13 ное 2017
    Щяли да променят Конституцията за да разследват приватизацията Ами вас кой да разследва бе АБДАЛИ Ми вие всеки ден вършите ДИВОТИИкоито са за разследване И тая наперената дето беше и здравен ми4нистър и те се блещи и кокорчи и не се вижда че е за провинциална ЮРИСТКОНСУЛТКА ами седнала акъл да дава
Последни новини