Поредното признание за Димитър Димов, ръководител на „ИстОрика“

Учителят по история и ръководител на Школа „ИстОрика“ при СУ „Петко Рачов Славейков“ Димитър Димов се завърна с първа награда от поредния национален конкурс, в който бе високо отличен за своите постижения в работата си с учениците. Във Военно-историческия музей в София се състоя тържествената церемония по награждаването на отличените в 25-то издание на Националния ученически конкурс „Родолюбие“ под наслов „Горди с историята и духовните си достижения – 10 години България в Европейския съюз“.

Конкурсът традиционно се осъществява със съдействието на Министерството на образованието и науката, Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Синдиката на българските учители, ТАНГРА ТанНакРа ОБЩОБЪЛГАРСКА ФОНДАЦИЯ, Националния дворец на децата, Сдружението на преподавателите по история в България, Националния исторически музей и Националния военноисторически музей, които дават свои специални награди на отличените ученици и учители.

 Сред официалните гости на събитието бяха инж. Татяна Михайлова - зам.-министър на Министерството на образованието и науката, Наталия Михалевска -  директор на Дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в МОН, д-р Ваня Кастрева, началник на РУО - София-град и др.

Церемонията бе открита от  Янка Такева, председател на СБУ и председател на Обществения съвет на Национален клуб „Родолюбие“.

Националният конкурс е възможност учениците да покажат своите познания, тълкувания и оценки за събития и личности по един от предложените тематични акценти, като ги разгледат на фона на европейски и световни процеси.

В раздел „Мисия учител“, разработката „Петко Рачов Славейков – познатият и непознатият“ наглавен учител по история и цивилизация в Средно училище „Петко Рачов Славейков“ - Кърджали и ръководител на Школата по история „ИстОрика“ Димитър Димов спечели  първа награда.

Темата на разработката  е създаденият от ученици, членове на Школата по история, и предназначен за ученици документален филм със заглавие “Петко Рачов Славейков – познатият и непознатият“.

Става дума за представяне на патрона на училище „Петко Рачов Славейков“ под малко по-различен ъгъл. Идеята е обща – на учениците и ръководителя им. Тя се появява в резултат на общата им работа в Школата. Тази година се навършват 190 години от рождението на великия българин и заедно те решават да направят документален филм за неговия жизнен път и дейността му.

Целта е  не само участниците във филма, но и зрителите да разберат по-добре приноса на големия българин в националната и общочовешката история, като погледнат на живота му от ученическа гледна точка. А  идеята на филма е да обогати културата на учениците за патрона на училището.

В навечерието на патронния празник на СУ „Петко Рачов Славейков“ – 17 ноември, наградата на Димитър Димов е с още по-голяма стойност.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини