Защо не проверят двата фалита на страната след 1990 г., пита Софиянски

Защо никой не ревизира двата фалита на България след 1990 г., попита бившият столичен кмет и бивш служебен премиер Стефан Софиянски пред bTV.

Той си отговори: "Не го правят, защото тогава всички бяха от една партия. Всички бяха БСП. И Бойко Борисов, и Корнелия Нинова".

Повод за неговото изказване е исканата от ГЕРБ промяна в Конституцията за разследване на приватизацията. Изменението ще бъде в член 31 от основния закон, като се създава алинея 8 с текст: "Не се погасява по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени по повод приватизацията в периода 1992-2017 г.".

Бившият служебен премиер припомни двата фалита. "Първият фалит беше по време на Андрей Луканов, когато българският лев се обезцени и се направи мораториум и спряхме да плащаме външния дълг. Вторият беше по времето на Жан Виденов, когато имаше 240% инфланция и когато държавата през БНБ фалира 8 банки, а ние сега плачем за КТБ", припомни Стефан Софиянски.

Той смята, че спорът за корупцията и приватизациите в държавата идва, защото и БСП и ГЕРБ се сетили, че в последните години единствено те са били на власт. "Като видяха, че борейки се срещу корупцията се борят срещу собствената си корупция, решиха да пренесат периода по-назад", обобщи Софиянски.

Софиянски смята, че с ревизията на приватизационните сделки остават два въпроса.

Първият от тях е защо премиерът Бойко Борисов не я е започнал още през 2009 г.

Вторият въпрос, според Софиянски е: Защо не се ревизират първо сделките, чиято давност не е изтекла.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ив
    ИВАН ИВАНОВ
    0 0
    10:21, 16 ное 2017
    Целият този цирк да се разпуска ,срам за областен град.Хасково за съжаление преключи като град,благодарение на управниците през последните 18 години .
Последни новини