Предоставиха социални услуги на 100 нуждаещи лица от Димитровград

Изображение 1 от 3

    Почасови социални услуги в домашна среда са били предоставени на 100 нуждаещи се лица в рамките на проект, реализиран от Община Димитровград. По него тук заработи Център за интегрирани услуги, който бе в помощ на деца и лица с увреждания, самотно живеещи или хора над 65 - годишна възраст, нуждаещи се от подкрепа.

    498 712 лв. бе стойността на проекта, който приключва през декември месец 2017 година. Началото му бе дадено през февруари 2016 година, отчетоха днес от екипа, реализирал разработката. В зала "Гросето" се състоя заключителната конференция.
     
    Ръководителят на проекта Татяна Димитрова сподели, че 70 души са били назначени с трудови договора за длъжностите „Личен асистент”, „Социален асистент” и „Домашен помощник”. Към момента почасови услуги се предоставят на 64 потребители от 47 асистенти и домашни помощници. Изработен е индивидуален план за всеки потребител, след изготвена оценка, като са били включени и услуги, извършвани от социален работник, медицинска сестра и психолог.

    И през следващата година ще продължи предоставянето на този вид услуги, като има осигурено държавно финансиране за асистентите и домашните помощници, заяви по време на срещата директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ в Хасково Стефан Манахилов.

    Определената за всяка от общините сума ще стане ясна след приемането на републиканския бюджет. Манахилов увери, че до края на 2017 година почасовите услуги в Димитровград ще продължат да се предоставят.

    Своето мнение за предлаганите дейности по проекта изразиха и част от ангажираните ползватели и асистенти. Те поискаха по-високо заплащане за асистентите - поне минимална работна заплата и ангажирането на рехабилитатор към предлаганите услуги. Направени бяха препоръки за по- стриктен график за специализирания транспорт.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини