Прагът за плащане в брой остава 10 хил. лева. Преглед на печата

Ескалацията между ГЕРБ и БСП е сред водещите теми на петъчните вестници.

"Депутатите от "БСП за България" няма да участват в заседанията на 44-ия парламент до оставката на неговия председател Димитър Главчев. Днес народни представители от "БСП за България" (69 подписа) и ДПС (19 подписа) внесоха искане за предсрочното му освобождаване. Мотивът - превишавал правомощията си, като изгонил от пленарното заседание в сряда лидера на БСП Корнелия Нинова и социалиста Антон Кутев без да има причини за подобно наказание. Депутатите от левицата ще участват само в три заседания на 44-ия парламент - за гласуване на оставката на Димитър Главчев, за обсъждане и гласуване на вота на недоверие, който още не е внесен, както и за приемането на второ четене на националния бюджет. Народните представители обаче ще участват в заседанията на комисиите, но и ще бъдат командировани и по избирателните си райони, за да обсъждат с хората най-важните за тях въпроси. Такова решение е било взето на заседание на парламентарната група на "БСП за България" тази сутрин, когато бе направен опит за провал на кворума. "БСП за България" има 80 народни представители и техният отказ за участие в заседанията не пречи за събиране на кворум за провеждането им, за което са нужни 121 регистрирани депутати в зала. Без левицата биха могли да минат евентуалните промени в конституцията, свързани с приватизацията, тъй като за тях са нужни 160 депутатски гласа." - в. "Дневник".

"Парламентарна криза или една история "предай нататък", която може да завърши мирно - тази дилема зададоха вчера БСП, която напусна парламента, и премиерът Бойко Борисов, който подсказа елегантен ход назад. След като в сряда председателят на НС Димитър Главчев отстрани лидерката на БСП Корнелия Нинова (защо - виж в по-долу), вчера опозицията внесе 88 подписа за оставката му и обяви бойкот на парламента. "Историята се повтаря, защото само преди две години, когато г-жа Нинова и БСП бяха мандатоносител, ГЕРБ излезе от парламента. Тогава дойде Мартин Шулц (тогава председател на Европейския парламент, един от съвременните знакови леви политици - бел. ред.) и ми каза: "Бойко, няма нищо по-лошо от политиката на празния стол. Ние като социалисти считаме, че е редно да се върнеш в парламента, защото сте прогнозируема, европейска партия, член на ЕНП и това не е правилно. Това беше един петък и в сряда върнах партията в парламента." Това разказа Борисов часове след като БСП отсече, че ще влезе в залата само за да гласува днес за оставка на Главчев. ДПС също се включи в подписката срещу председателя и така на днешното гласуване постът му остана на волята на "Воля". Веселин Марешки успокои, че иска оставката на червения депутат Иво Христов заради "дебилите", а не на председателя Главчев. "Това, което те правят, ние го правехме преди 2 години. Разбира се, не е приятно, защото се използват всякакви похвати да се създава напрежение", коментира Борисов и добави, че се леят обиди и най-грозни изказвания. Точно затова той не се явил онзи ден в парламента, както го призова Нинова и заради което впоследствие бе отнета думата ѝ. "Трябваше пак да повтарям, че проф. Христов казал каквото казал, те да напомнят друго - това не е продуктивно", обясни Борисов..." - в. "24 часа".

"Димитър Главчев не трябваше да си изпуска нервите, категоричен беше премиерът Бойко Борисов за вчерашния скандал в парламента. "Историята се повтаря, защото само преди две години, когато г-жа Нинова и БСП бяха мандатоносител, ГЕРБ излезе от парламента. Тогава дойде Мартин Шулц и ми каза: "Бойко, няма нищо по-лошо от политиката на празния стол. Ние като социалисти считаме, че е редно да се върнеш в парламента, защото сте прогнозируема, европейска партия, член на ЕНП и това не е правилно". Това беше един петък и в сряда върнах партията в парламента. Това, което те правят, ние го правехме преди две години. Разбира се, не е приятно, защото се използват всякакви похвати да се създава напрежение", коментира Борисов. "Затова и не отидох, обясни той. - Защото трябваше пак да повтарям, че проф. Христов казал каквото казал, за да не го повтаря. Те да напомнят друго и това не е продуктивно. Показваме какво правим, има толкова напредък в България, който всички отчитат и в охраната на външните граници, и във всяко едно отношение. Мнението ми е, че въпреки провокациите, председателят на парламента Димитър Главчев не трябваше да си изпуска нервите и той", каза още Бойко Борисов. За филма на Елена Йончева той каза: "Възложил съм проверка и ако има виновни, да се наложат наказания и да се даде на прокурор". На въпрос дали е гледал филма на Елена Йончева за границата, Борисов отговори, че не е, а Цветан Цветанов го е гледал. "Сега съм възложил на "Гранична полиция" да направят всички операции с всички задържани мигранти, каналджии, включително това, което тя е показала. Като си дойде Валентин Радев от САЩ, защото те пък сега всички отидоха там - и Цецка Цачева, и главния секретар. Не мога да намеря един да го пратя там, че всичко това е отстранено. Тогава още е било в строителство. Да си дойдат, да ви поканят салона на МВР, да ги пуснат всичките, да ги гледате цяла година какво правят "Гранична полиция", армията, силите ни за специални операции, които са там. Така че да видим и единият, и другият филм", коментира Борисов..." - в. "Стандарт".

"Борисов е оптимист, че до 2019 г. ще сме изпълнили изискванията на ЕК
"Ще си изпълним ангажиментите. Виждате, че пак изпреварваме Румъния. Убеден съм че към края на 2018 г. ще сме извършили всичко така, както го иска ЕК. Оптимист съм. В Брюксел са убедени, че всичко, каквото трябва, ще го свършим". Така премиерът Бойко Борисов коментира доклада на ЕК при инспекцията на строителните дейности на Източната тангента на Околовръстното шосе на София. Борисов коментира и раздорите в парламента покрай исканата оставка на Димитър Главчев от БСП. "Историята се повтаря", каза премиерът. Той обясни, че когато Нинова е трябвало да поеме мандата, ГЕРБ се били оттеглили от НС, но той посъветван от Брюксел, направил така, че да се завърнат в залата депутатите. Бил получил уверение, от Брюксел, че са единствената стабилна и прогнозируема партия. По повод искането на БСП да отиде в парламента, за да обясни твърденията си, че в НС има наркопласьори и хора, купували гласове, Борисов заяви, че "леят се обиди, леят се закани и аз затова не исках да отида. Това не е продуктивно. Ето ние показваме какво правим - има толкова неща, които са позитивни..." - в. "Сега".

Запазването на прага за плащанията в брой също е сред темите на всекидневниците.

"Депутатите от бюджетната комисия отхвърлиха три от основните предложения за промени в данъчните закони на финансовото министерство. Прагът за кешовите разплащания се запазва на 10 хил. лева, реши на второ четене бюджетната комисия в парламента, предаде БНР. Така за трети път управляващите не могат да прокарат текстовете за намаляването на този праг на 5 хил. лв. Депутатите решиха още да се запази отстъпката на 5% от данъка за довнасяне при електронно подаване на данъчната декларация, но при по-строги условия. Депутатите се отказаха и от текстовете, които задължават самоосигуряващите се да подават само онлайн данъчни декларации. Това щеше да засегне над 250 хил. души." - в. "Сега".

"Прагът за разплащания в брой да остане 10000 лева, реши на второ четене бюджетната комисия в парламента. За трети път тази година управляващите не могат да прокарат текстовете за намаляването на този праг, припомня БНР. Отхвърленото днес от членовете на комисията предложение е записано в проект на правителството за промяна в няколко данъчни закона. Комисията не прие и друга предлагана от кабинета промяна - за отпадането на 5-процентната отстъпката върху данъка за довнасяне, ако данъчната декларация е подадена по електронен път. Мотивът на финансовия министър Владислав Горанов беше, че повечето хора и без това подават е-декларации и администрацията е направила всичко възможно да ги улесни и затова нови насърчения не са нужни. Председателят на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ) поясни днес, че за 97.5% от ползвалите отстъпка тя е била под 500 лв. Депутатите се отказаха и от текстовете, които задължават самоосигуряващите се да подават данъчни декларации само онлайн. Това щеше да засегне над 250 хил. души." - в. "Дневник".

Вестниците следят и темата за насилието в училище.

"506 са случаите на агресия и тормоз през изминалата учебна година. Това съобщи Таня Михайлова, зам.-министър на образованието на кръгла маса "Агресията в българското общество - необходимост от противодействие" в парламента, предаде БГНЕС. 402 са случаите на насилие върху деца, а 39 са случаите на насилие върху учители. "Вече имаме съвсем нов механизъм, който ще бъде подложен на обществено обсъждане, който цели превенцията на насилието. Ангажиментът ни в училище е да изградим една добра поведенческа култура", подчерта още Таня Михайлова. От своя страна Росен Йорданов, криминален психолог и бивш зам.-директор на Института по психология на МВР, главният проблем за агресията не е на децата, а на възрастните. "Едва ли днешните деца са по-агресивни от децата преди 20 или 30 години. Защо има обратното впечатление, обаче? Това, което се е променило е, че формите на агресивно поведение са станали по-различни и по-цинични. Това създава и впечатлението за увеличаване на агресията", обясни психологът. Злепоставянето и създаването на фалшиви проблеми в социалните мрежи според него са някои от съвременните начини за агресия. "Забравяме за възпитателната функция за училище. Забравяме, че училището е среда, където не по-малка е функцията за възпитание. В училище липсва време и за придобиване на социални умения. Кого оставяме да се бори с тормоза в училище - учителят, който не му остава време, училищният психолог и тук таме някои училищни комитети. Оставяме всичко в ръцете на родителите, които самите не знаят как да се справят с агресията и тук таме на някой класен ръководител", подчерта Йорданов. Той е на мнение, че имаме много институции, но по-малко отговорност и по-малко сътрудничество..." - в. "Труд".

"София е четвъртият най-опасен град в Европа, а България е 10-а в света по тормоз в училище. Стряскащите данни представи депутатът на БСП проф. Георги Михайлов, който е част и от парламентарната здравна комисия. Градовете, в които се проявява най-много агресия преди нас са Киев, Белград и Атина. Проблемът с агресията в обществото бе обсъден на кръгла маса в парламента в четвъртък. "Агресията е навсякъде около нас. Тя е в семейството, в средата на обучение и в социалния ни живот", каза проф. Михайлов. Според проучването основните причини за агресия са липсата на образование, социалното неравенство, миграционният индекс, културно-етническите особености и отчуждението на хората, въпреки че живеем в ера с най-много възможности за комуникация. На фона на всичко това, всеки втори медик е бил обект на агресия, а всяка четвърта жена - жертва на домашно насилие. Според проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия пълното премахване на агресията в обществото е невъзможно. Нужно е обаче тя да бъде ограничена, а това е възможно чрез превенция. Предложените от нея мерки включват създаване на екипи от експерти, родители, учители, медии и обществото като цяло, които да работят с различни рискови групи..." - в. "24 часа".

В. "Стандарт" цитира евродепутата Андрей Ковачев, който призовава младите поколения да знаят за престъпленията на комунизма:

"Днес младите поколения не само не знаят истината за репресиите и масовия "революционен" терор, променили милиони човешки съдби, но се правят опити да се насажда носталгия към онова време. Това заяви заместник-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент д-р Андрей Ковачев по време на пленарен дебат, посветен на последиците от Болшевишкия преврат в Русия през 1917 г., който бележи повратна точка в историята на Европа. Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП подчерта, че преди 100 години е започнал един ужасяващ политически и социален експеримент, отговорен за масовото депортиране, убийства и заробване на милиони човешки същества. Според него комунистическата диктатура е рухнала през 89-та година, но комунизмът не е осъден за престъпленията си, така както фашизма и националсоциализма след края на Втората световна война. Той заяви, че няма разлика между расова и класова омраза, както и между концентрационните лагери на Хитлер и Сталин, освен че последните са просъществували по-дълго и са погубили повече хора. "Всички тоталитарни диктатури трябва да бъдат приравнени като еднакво човеконенавистни. Правилно са отречени и забранени символите на националсоциализма и фашизма, но същото е задължително да важи и за болшевишко-комунистическите символи", категоричен бе Ковачев. Българският евродепутат призова за образоване на младите хора за последиците от болшевишката революция и комунизма, защото непознаването на историята създава благородна почва за възпроизвеждането на старите авторитарни практики. "Днес също не липсват вътрешни и външни сили, които предлагат лесни решения на сложни проблеми, опитвайки се да експлоатират страховете на хората като ги подвеждат към тоталитарни идеологии, довели до ужасяващи последици в миналото. Никога повече не трябва да допускаме такива експерименти и най-добрият инструмент за това е образованието!", подчерта Ковачев. Той завърши изказването си с призив за съхраняването на паметта за страдалците, които са отстоявали ценностите на свободна и демократична Европа с цената на живота си и припомни, че в България десетки хиляди невинни човешки същества са убити само в първите години след преврата през 44-та година, а последиците от това и днес още не са преодолени."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини