Спипаха бензиностанции в данъчни измами и пране на пари в Пловдив, Харманли и ГКПП „Капитан Андреево“

Двама души са в ареста за 72 часа, след като службите разбиха схема за укриване на данъци и пране на пари в бензиностанции, съобщиха от Прокуратурата.

Акцията е била на 14 и 15 ноември на територията на областите Пловдив, Хасково и Бургас, като при нея са засечени 100 000 л. горива без доказан произход и различни парични суми с левова равностойност над 1,9 млн. лв. Екипи от Пловдив – прокурори, разследващи от Икономическа полиция, служители от Национална сигурност и мобилни екипи на Агенция „Митници“ са участвали в пресичането на престъплението.

Направени са 18 претърсвания и изземвания, разпитани са повече от 20 свидетели. По реда на Закона за МВР, за срок от 24-часа, бяха задържани 10 души.

4 са бензиностанциите със засечени нередности. Те са в Пловдив, Харманли и на ГКПП „Капитан Андреево“, в които са открити горивата без документи за произход. Нито една от бензиноколонките на тези обекти не е била свързана към НАП, но при извършените претърсвания и изземвания са били намерени отчетни книжа, в които са отразени продажбите на горивата.

Иззети са множество цистерни и тежкотоварни автомобили, доставящи въпросните горива. Част от тези автомобили са били заварени в момент на зареждане на бензиностанциите в тъмните часове на денонощието. Констатирани са и са обезпечени и заровени в земята цистерни, съдържащи горива без установен произход, които са били укривани от органите на митниците и НАП при извършването на регулярни проверки.

В трезор, използван от лицето, спрямо чиято дейност са били насочени оперативните и процесуално-следствени действия, са били открити и иззети 750 000 евро, които не са били декларирани. При друго претърсване и изземване са били открити и иззети парични суми в различни валути, с левова равностойност над 400 000 лева, за чиито произход също не са били представени документи.

Към момента, към наказателна отговорност за укриване на данъчни задължения в особено големи размери – ДДС в размер на 750 000 лева е привлечен Емил В. Той е привлечен под отговорност заедно с Вася С. и към наказателна отговорност за пране на пари в Пловдив за 375 000 евро, за които са знаели, че са от данъчно престъпление.

Разследването за пране на пари продължава отношение на останалите намерени парични суми при акцията.

Двамата обвиняеми са задържани от наблюдаващите прокурори за срок от 72 часа.

Най-тежкото, предвидено от закона наказание за престъпленията, в които двамата са обвинени, е лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба от 20 000 до 200 000 лева. За укриването на данъчни задължение е предвидена и конфискация на част или цялото имущество на виновния.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    Антиконти
    5 0
    16:18, 17 ное 2017
    А в Хасково- бензиностанция ,, Хасково Ойл,, /бившия Микраж/...?!?!...Там провериха ли ?!!...........През малките часове зареждат от цистерна с надпис ВОДА.....Тя денонощно си е там,на бензиностанцията.......Само ,че е нафрашкана с газ пропан- бутан.....Има ли някакъв контрол в тая държава питам.?!!!!!!!
Последни новини