Управлението на Меркел под въпрос

Германия няма правителство, след като преговорите за съставянето на широка коалиция се провалиха. Консервативният блок ХДС/ХСС и канцлерът Ангела Меркел не успяха да постигнат съгласие със Свободните демократи и Зелените по въпросите за имиграцията и околната среда, съобщава NOVA.

След повече от месец усилени проучвателни разговори Свободните демократи се оттеглиха, защото според тях позициите на партиите са твърде раздалечени, за да се постигне споразумение за общо управление. „Днес нямаше напредък, по-скоро имаше връщане назад, защото бяха поставени под въпрос търсените компромиси.

По-добре да не се управлява, отколкото да се управлява лошо“,

каза пред журналисти в Берлин лидерът на Свободните демократи Кристиан Линднер, отбелязва Ройтерс. Проучвателните разговори изпаднаха в безизходица заради политиката към имиграцията и последиците от щедрото приемане на кандидати за убежище от правителството на Ангела Меркел през 2015 и 2016 г., посочва АФП. Партиите не постигнаха съгласие дали бежанците да имат право на цялостно или частично събиране на семействата им в Германия. Свободните демократи и консерваторите, особено баварските съюзници от ХСС, настояваха за ограничаване на приемането на бежанци до 200 хил. годишно, с което Зелените не бяха съгласни.

Споразумение не беше постигнато и по екологичните проблеми. Зелените смятат за недостатъчни усилията за ограничаване на замърсяването от автомобилите и от електроцентралите, работещи с въглища.

Този развой означава, че в Германия може да има нови парламентарни избори в началото на 2018 г., но техният резултат може да се окаже още по-неясен.

Традиционните партии се опасяват, че популистката Алтернатива за Германия, която спечели 13% от гласовете през септември, може да засили позициите си. Ако бъдат свикани избори в началото на 2018 г., за Меркел ще е трудно да остане начело на ХДС, прогнозира АФП.

Пред нея има и вариант да оглави правителство на малцинството, но тя трябва да бъде избрана за канцлер от депутатите, което може да стане в три кръга от гласуване. Ако на първите два не бъде постигнато абсолютно мнозинство, тя може да бъде избрана с обикновено мнозинство на трети тур. Но самата Меркел досега отхвърля този рисков вариант, който ще ѝ наложи да управлява, като се опира на непостоянно мнозинство – нещо, което не е е случвало в Германия след Втората световна война.

Канцлерът Ангела Меркел изрази съжаление за провала на преговорите и обяви, че ще съобщи това на президента, който има правомощията да свика нови избори.

Източник: http://vevesti.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини