Жените социалистки отбелязаха Деня на християнското семейство

Изображение 1 от 2

       В навечерието  на 21 ноември , Деня на християнското семейство жените социалистки проведоха среща- дискусия под надслов „Ролята на съвременното българско семейство  за възпитанието на подрастващите” . Това е втората от серията инициативи с които те  целят да   насочат вниманието на обществото към утвърждаване на традиционните,  духовни, семейни ценности като основа за възпитанието на поколенията. Гости на дискусията бяха народните представители от БСП Надя Клисурска и Александър Симов.На 20 ноември е подписана Конвенцията за правата на детето и разбира се в началото бе дадена думата  на най-малката участничка в дискусията малката Нани, която поздрави всички със стихотворението на Стоян Михайлов „Колко мило ,колко сладко е при мама и татко”. В своето изказване депутатката Надя Клисурска акцентира, че  „ семейството е онази важна единица в обществото , която трябва да съхраним и запазим. По социологически данни 58% от родените в България деца се раждат в извънбрачни семейства.Институцията на семейството е свързана с изконните стари български обичаи и брак, мястото, където нашите деца трябва да получат основните ценности и добродетели свързани с поведението им в обществото.” Александър Симов допълни, че  „в  България очевидно семейството не е ценност, защото ако беше,то държавата щеше да го подкрепя, да покаже, че то е важна  и то най-важната част от обществото. Именно левицата е тази , която трябва да зададе политиката, която да направи семействата важни, защото със здрави ,сплотени семейства ще имаме  и здраво общество.”
    Дискусията продължи с презентация , много изказани  мнения, идеи, направени предложения, относно ценностите и приоритетите във възпитанието  на днешните деца. Величка  Георгиева представи анкетно проучване за мнението на граждани относно ролята на семейството. Теодора Каракостова,председател на обединението на жените отбеляза,че БСП изготви алтернативен бюджет за 2018г., в който именно залага като необходимост от  дългосрочни програми за демографска политика, образователна политика, оптимизиране на програмите за социални помощи,подкрепа на домакинствата, децата,хората с увреждания, самотните майки и др.
      В края на дискусията се очертаха обобщени следните мнения и предложения с които да бъдат  стимулирани  младите семейства като:
    - увеличаване средствата, които получава едно младо семейство във вид на детски надбавки .В момента семейните помощи са едни от най-ниските в ЕС при това с ограничения, свързани с дохода, разпределян върху всеки член на семейството. Ако в семейството единия родител е останал без работа да се увеличат паричните обезщетения за отглеждане на дете. Да се направи  регулация  в посока намаление цените на детските храни, детските стоки  и най-вече на лекарствата , таксите да бъдат сведени до минимум в детски ясли и градини, държавата да подпомогне откриването на детски заведения към по-големи промишлени комплекси,  фирмите да бъдат задължени да предлагат облекчен режим на работа на майки с малки деца, финансиране на дейности, свързани със създаване на „ училище за родители”,  в общините всички клубни  дейности  в  детски градини, училища и извън  тях за деца да бъдат безплатни,откриване и поддържане на  младежките центрове, подпомагане и отделяне на повече финансови средства за  подкрепа на млади местни таланти.

     Теодора Каракостова - областен координатор на Обединение на жените социалистки

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини