Стартират подписка за уреждане правата на гражданите с жилищно-спестовни влогове

Подписка за уреждане правата на гражданите с многогодишни жилищно-спестовни влогове стартира БСП. Местната структура в Димитровград се присъединява към инициативата. Подписката ще се събира в клуба на социалистическата партия, намиращ се на ул. „Цар Симеон“ 11.

От БСП настояват за увеличение на средствата с не по-малко от 30 млн. лв. на година за Националния компенсационен жилищен фонд. Искат и да се удължи срока за записване на лицата, които са придобили или започнали изграждане на жилище до датата 31 декември 2019 г. включително. Същото да важи и срока за изплащане на сумите по жилищно-спестовните влогове, като той стане до изплащането на сумите на всички записани правоимащи.

От БСП припомнят в съобщение до медиите, че законът за уреждане на правата на гражданите с многогодишни жилищно-спестовни влогове е приет през 1991 г. В изготвените списъци са били включени 156 хиляди граждани. Левовата компенсация за една лихвоточка е 0.08 лв. и от 2008 година не е променяна. Към момента са  компенсирани 102 хиляди граждани, а над 55 хиляди очакват компенсации. За 2016 г одина на местните комисии са преведени компенсации за 29 625 837, 44 лв. и 4148 жилищно-спестовни влога са компенсирани.

Средствата във фонда се набират ежегодно от определени субсидии от държавния бюджет, от дарения и помощи и 50 на сто от постъпления от продажба на жилищни и вилни имоти, отнети в полза на държавата със съдебен акт. Ако се поддържа сегашният размер на субсидията, от държавния бюджет ще са необходими още 20 години за да могат всички заявители да получат компенсациите си по закона, пресмятат от БСП..

Поради тази причина народни представители от БСП внасят Законопроект за изменение и допълнение на Закона за уреждане на правата на гражданите с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Целта е да се предвиди възможност жилищно-спестовните влогове да могат да се наследяват по закон и чрез завещание, поясняват от социалистическата партия.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини