Новият председател на ВАС започва 7-годишния си мандат

Новият председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков започва седемгодишния си мандат с официалното встъпване в длъжност. Той ще поеме властта в инстанцията, която контролира всички актове на изпълнителната власт, от Георги Колев, който оглави съда през 2010 година, съобщава Дневник.

Чолаков беше избран и от стария, и от новия състав на Висшия съдебен съвет, с 20 гласа "за". До избор два пъти се стигна, след като президентът Румен Радев реши да върне процедурата след първия вот, защото той се проведе по-малко от месец преди изтичането на мандата на съдебния съвет. Според държавния глава е трябвало изборът да се случи от новия състав на кадровия орган и затова той използва правото си на вето. При повторното изслушване (в което участва само Чолаков, а не и другият кандидат Соня Янкулова), Чолаков отново получи и повече от необходимото мнозинство.

От четвъртък Колев, ще се върне като редови съдия във Върховния административен съд. Съдийската колегия уважи молбата му във вторник и го награди със златен личен почетен знак, въпреки някой изказани съмнения до колко го е заслужил.Във вторник пък президентството съобщи, че държавният глава Румен Радев се е срещнал с Чолаков.

Георги Чолаков е с 25 години общ юридически стаж, работил е като съдия 10 години, бил е адвокат и нотариус в Балчик. Във ВАС влиза през 2012 г. чрез т. нар. външен конкурс.

Издигнат е за кандидат от общото събрание на съдиите от ВАС и с помощта именно на предшественика си Георги Колев.

Колев беше и един от най-яростните защитниците на Чолаков. Зад него при първия избор застана и главният прокурор Сотир Цацаров.

Последно Чолаков участва като председател на състава на съда, който сложи скандален край на казуса с уволнението на покойния прокурор Камен Ситнилски. Петчленен състав на съда прие точно обратното на досегашната си практика, че наследниците на Ситнилски, който почина през април 2016 г., нямат правен интерес да встъпят като негови правоприемници в заведеното от него дело срещу уволнението му.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини