Сътрудничим си с Македония за за поевтиняване на роуминга

Българското и Македонското правителство ще си сътрудничат за намаляване на международните тарифи за роуминг за телекомуникационни услуги, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. На заседанието днес Кабинетът одобри проект на меморандума за разбирателство между българското Министерство на транспорта, информационните технология и съобщенията и Министерството на информационното общество и администрацията на Македония. 

Документът ще бъде парафиран на 23-ти ноември по време на заседанието на правителствата на двете държави, което ще се проведе в Струмица.

Чрез меморандума министерствата на България и Македония се договарят да насърчат мобилните оператори да сключват помежду си споразумения, които да доведат до трайното понижаване за крайните потребители на  цените на дребно на услугите в роуминг.  В момента те са едни от най-високите в Европа – между 2,99 лв. и 6,99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт.

Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани с Европейския съюз е сред приоритетите на българското правителство и на българския еврокомисар Мария Габриел. То е част от мерките за подобряване на свързаността на всички равнища в региона, което пряко ще се отрази на контактите между гражданите и фирмите. Наред с политическата подкрепа за европейската интеграция на Западните Балкани, правителството е решено да подкрепи и редица практически решения, които да подпомогнат развитието на региона като общ пазар от 22 млн. души.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини