САЩ може да отменят въведената от Обама защита на интернет неутралността

Aмериканската Федерална комисия за комуникациите планира да отмени правилата за интернет неутралност, въведени от Барак Обама, които гарантираха, че доставчиците не могат да улесняват достъпа до едни сайтове за сметка на други.

Председателят на комисията Ажит Пай – републиканец, назначен от Доналд Тръмп през януари, заяви, че агенцията ще гласува на 14 декември плана му за отмяна на интернет неутралността. По думите му това ще облекчи тежките регулации върху интернет.

Критици обаче предупреждават, че този ход ще развърже ръцете на доставчиците да дават по-бърз или по-бавен достъп до сайтовете на различни компании или да налагат повече такси на потребителите за достъп до определено съдържание. Правилата на Обама забраняваха това.

"Интернет неутралност" е принципът, според който интернет трафикът се третира по един и същ начин, независимо откъде идва, накъде отива и какво пренася. Това означава, че при сегашните правила доставчиците на интернет нямат право изкуствено да забавят трафик, идващ от определен източник, или да дават предимство на друг само защото идва от корпорация, която си е платила за това.

Ходът на комисията е победа за големите доставчици като AT&T, Comcast и Verizon. Фирми като Alphabet, Facebook, Amazon и Netflix настояваха Пай да не променя правилата.

"ФКК няма повече да се занимава с това да прави микромениджмънт на бизнес моделите и предварително да забранява услуги, приложения и продукти, които биха могли да помогнат на конкуренцията", заяви Пай. "Ние просто ще въведем правила, които позволяват всякакви компании от всякакви сектори да се конкурират, и ще оставим потребителите да решат кой печели и кой губи".

Джесика Розенуорсъл, член на комисията и демократ, предупреди, че предложението "връчва на доставчиците властта да решават чии гласове да усилят, кои сайтове да посещаваме, какви връзки да правим и какви общности създаваме." Предишният председател на агенцията Том Уийлър нарече плана "срамна измама и предателство".

AT&T, Comcast и Verizon са казвали, че отмяната на правилата ще доведе до инвестиции в широколентов интернет в размер на милиарди долари и ще попречи на евентуално регулиране на цените от страна на властите. Comcast заяви, че независимо какво ще е решението тя "няма да блокира, забавя или дискриминира законно съдържание. AT&T отбеляза, че всички големи компании публично са се съгласили да спазват интернет неутралността. За Verizon решението ще "върне рамка, която защитава достъпа на потребителите до отворения интернет, без да ги принуждава да плащат високата цена на излишната регулация".

The Internet Association, която представлява технологични гиганти като Alphabet и Facebook, предупреди, че отмяната на правилата ще бъде "краят на интернет неутралността, каквато я познаваме".

Предложението на Пай ще изисква от доставчиците да разкриват дали позволяват блокиране или забавяне на някои страници и дали разрешават т.нар. скоростни линии, които изискват плащане за определено съдържание.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини