Каталунските сепаратисти губят мнозинството си на вота на 21 декември, сочи анкета

Партиите, подкрепящи независимост на Каталуния, може да не успят да запазят абсолютното си мнозинство в местния парламент на регионалните избори през следващия месец. Това показва социологическо проучване, цитирано от Ройтерс.

Партиите, които подкрепят запазване единството на Испания, са на път да увеличат подкрепата си.

Агенцията отбелязва, че ако не успят да спечелят мнозинство в регионалния парламент, това ще е удар за каталунските сепаратисти, които разглеждат предсрочния вот на 21 декември като плебисцит за решението на Мадрид да наложи пряк контрол над богатия регион през миналия месец.

Каталунските сепаратистки партии се прогнозира да спечелят 46% от гласовете в сравнение с 47,7% на предишните избори през 2015 г. Партиите за запазване единството на Испания пък общо ще съберат около 46 на сто подкрепа в сравнение с по-малко от 40% преди две години, разкрива сондажът на Metroscopia.Според изследването партиите за независимост печелят 67 места, което означава, че едно място не им достига, за да запазят абсолютното си мнозинство в регионалния парламент.

Юнионистките сили също не събират достатъчно за мнозинство, въпреки че социологическото проучване показва, че около 23 на сто от имащите право на глас в Каталуния все още не са решили.Дясноцентристката партия "Граждани" изглежда, че затвърждава позицията си най-голяма опозиционна сила с 25,3%. Тя ще спечели за сметка на каталунското крило на управляващата Народна партия на премиера Мариано Рахой, която губи 5,8% и пет от 11-те си места в законодателния орган.

Прогнозира се около 80% избирателна активност.

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон заяви в събота, че това ще са най-важните избори в историята на региона.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини