Земеделци получават над милион за компенсиране от бедствия

Над 1 млн. лева са осигурени за компенсации от климатични бедствия, съобщиха от Държавен фонд „Земделие“. Решението за отпускане на финансови средства е взето на заседание на Управителния съвет. С отпуснатите пари ще се компенсират щети, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия, настъпили през 2017 г.

За доплащане по схемата "Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия, настъпили през тази година, е отпуснат допълнителен финансов ресурс за 2017 г. в размер на 700 000 лв. На подпомагане подлежат земеделски стопани, които са подали заявление за подпомагане по схемата за държавна помощ в периода от 23 октомври до 10 ноември 2017 г. Средствата се предоставят от бюджета на ДФ „Земеделие”.

За финансова подкрепа на земеделски стопани с унищожени животни в област Бургас, в резултат от наводнението през октомври 2017 г., се разпределя финансов ресурс в размер на 46 000 лв. Средствата ще бъдат изплатени по линия на минимална помощ de minimis, съгласно европейски регламент. ДФ „Земеделие“ ще изготви указания за предоставяне на помощта.

За отпускане на индивидуална държавна помощ на оранжерия за компенсиране на пропуснати доходи вследствие на неблагоприятно климатично събитие - градушка са предвидени 298 775 лв. Проектът на индивидуална схема на държавна помощ е разработен в съответствие европейски регламент, относно деклариране на някои категории помощи в секторите на селското и горското стопанство и в селските райони, съвместими с вътрешния пазар. ДФ „Земеделие“ ще изготви указания за прилагане на схемата за държавна помощ.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини