Приключи проектът „Подкрепа за независим живот"

Днес зам.-кметът Мария Вълканова представи същността на проекта, целите и целевите групи, които той обхвана, а ръководителят му Ася Фотева представи изпълнението на дейностите в детайли. „Подкрепа за независим живот“ е по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС на обща стойност 499 980 лв. Срокът му на реализация е 1 март 2016 г. - 30 ноември 2017 г. На заключителна конференция, състояла се този следобед, бе обявено, че е постигната основната цел, а именно подобряване качеството на живот и достъпа до услуги за социално включване на хората с увреждания и хора над 65 г., с невъзможност да се самообслужват, с цел да бъдат преодолени последиците от социално изключване и бедност.

Ето и постигнатите специфичните цели:

- Да се предоставят интегрирани услуги за хора с невъзможност за самообслужване и за хора с увреждания чрез съчетаването на комплексни действия в посока осигуряване на дългосрочна грижа, включително социални и здравни услуги.

- Да се подобри достъпът до основни социални и здравни услуги и да се постигне независимост и социална интеграция за възрастните и хора/деца с увреждания.

- Да се разширят възможностите за подобряване качеството на живот на хората от уязвимите групи и/или техните семейства като се насърчават равните възможности на уязвимите групи. Разшириха се възможностите за подобряване качеството на живот на хората от уязвимите групи и /или техните семейства като се насърчават равните им възможности.

- Да се разшири обемът, многообразието и целенасочеността на социалните услуги предоставяни в общността чрез надграждане и разширяване на създаденото Звено за услуги в домашна среда в Община Асеновград.

- Да се осигури на представителите на целевата група достъп до дългосрочна здравно-социална грижа според специфичните потребности на човека в неравностойно положение на основата на индивидуална оценка на потребностите

По проекта са изпълнени заложените:

Дейност 1: „Организация и управление на проекта”

Дейност 2: „Информиране и публичност на проекта”

Дейност 3: „Създаване и функциониране на екип от експерти в Звеното за услуги в домашна среда към Домашен социален патронаж”

Дейност 4: „Разработване на Методология за дейността на Звеното за услуги в домашна среда”

Дейност 5: ”Кандидатстване, подбор назначаване и обучение на персонала за предоставяне на услугите в Звеното за услуги в домашна среда”

Дейност 6: ”Кандидатстване, оценка ,подбор и класиране на кандидат-потребителите на услугите в Звеното”

Дейност 7: ”Предоставяне на интегрирани услуги за независим живот и социално включване”

Дейност 8: ”Мотивационна, психологическа, медицинска и социална подкрепа на потребителите на Звеното за услуги в домашна среда”

Дейност 9: ”Консултиране, предоставяне на психологическа подкрепа и супервизия на персонала в Звеното,предоставящи услугите”

На заключителната конференция присъстваха екипът по проекта, представители от социалните институции в Асеновград, граждани и медии.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини