Закриват Центъра с агресивните момчета в "Устово"

Община Смолян е изпратила искане до Агенцията за закрила на детето да се закрие Центъра за деца и младежи с увреждания в кв.“Устово“ в Смолян. Това потвърди секретарят на Общината Момчил Николов днес.

Общината е пристъпила към крайнат амярка след поредица от инциденти с настанения там 16 годишен Махмуд Благоев, както и с инцидентите с Митко, който също е питомец на Центъра, но е не по-малко агресивен и проблемен. По тази причина, а и заради ниското заплащане текучеството на персонал е огромно, служителите напускат заради стреса и към момента на работа са останали само 4-ма души.

Мотивите на Общината за исканото затваряне е запазване на здравето на другите деца, живеещи в Центъра.

Секретарят обясни, че с всички те имат нужда от работа със специалисти, каквито няма. Квалифицираните експерти за работа с деца с такива проблеми в цялата страна са само двама -в София и Русе. Последният инцидент е станал преди около две седмици, когато Махмуд и Митко се сбиват, следва душене и Митко изпада в безсъзнание. На следващият ден момчето започва да буйнства и е изпратен в психиатрия в Търговище.

Дори и след като се върне проблемите ще продължат, както и тормоза за децата и насилие над малкото останали все още на работа служители на Центъра. Правени са опити да се разделят двете момчета, но няма социално заведение, което да ги иска. Така омагьосания кръг се затваря и Общината е в патова ситуация, обясни Момчилов. Секретарят призна, че е лично пристрастен към негативната развръзка за Центъра, защото е сред основните инициатори за отварянето му преди няколко години.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини