Дания иска спестовниците да започнат да инвестират

Дания е страната, в която отрицателните лихви по депозитите продължават да са факт най-дълго време. И властите решиха да предприемат един експертимент, пише Bloomberg.

Министърът, който е отговорен за финансовата индустрия, иска домакинствата, които продължават да трупат спестявани, да преместят част от тях и да инвестират в малко по-рискови инструменти.

Датчаните имат около 840 милиарда крони (135 милиарда долара) в банкови депозити, показват последните данни на Централната банка. Nykredit, най-голямата местна банка, изчислява, че тази цифра ще продължава да расте и до края на 2017 г., достигайки рекордни нива.

Но тези банкови депозити не се отплащат на собствениците си. Като добавим и ефекта от инфлацията, спестовните датчани всъщност губят пари. Корпоративните клиенти трябва да плащат и такса на банките, които държат депозитите им, правейки загубата още по-голяма.

Браян Микелсен, министър на бизнеса, казва, че не иска да насилва домакинствата да правят каквото и да е. Но "парите, които си седят там на нулева лихва, не правят нищо за доброто на обществото", казва той. "Надявам се, че можем да накараме част от тези милиарди да заработят".Лихвите на централната банка по депозитите в Дания са отрицателни вече половин десетилетие - по-дълго, отколкото която и да е друга страна в света. Идеята на Микелсен е да прехвърли част от депозитите в специално създадени спестовни акаунти, които да инвестират в акции. Така ще бъдат подпомогнати датските компании, а и спестяващите ще припечелят по нещо, казват той.

"Банките сами вярват, че може да накарат тези милиарди да работят като инвестици", казва Микелсен. "Трябва да видим как ще изглежда предложението, но тези пари са свободни, защо да не се напрваи нещо с тях?"

Този месец министърът спечели и политическа подкрепа за своя план, който, ако бъде приет окончателно, ще влезе в сила през 2019 г. Датчаните ще могат да преместят до 200 000 крони (31 922 долара) в новите сметки. Печалбата им ще се обложи със 17% данък. Планът предвижда още за по-големи инвестиции в стартъпи датчаните да получават данъчни облекчения.

Според Nordea Bank AB, най-голямата финансова група в Скандинавия, отрицателните лихви ще останат в Дания поне до 2020 г.

Източник: http://money.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини