Държавата връща имотите на Симеон Сакскуборгготски със специален закон

Държавата ще върне имотите на Симеон Сакскуборгготски със специален закон, с какъвто са отнети през 1947 г.

Такова е решението на комисията към Министерството на правосъдието, което ще бъде обявено до края на седмицата, съобщи bTV, като се позова на свои източници.

Преди три седмици държавата поиска от Софийския градски съд да спре делата за „царските имоти” до постигане на споразумение.

След 6 месеца, ако не бъде постигнато извънсъдебно решаване на казуса, делото продължава”, обясни регионалният министър Николай Нанков.

Адвокатите на Симеон Сакскобургготски съобщиха, че са съгласни делата да бъдат спрени. Обект на съдебни спорове са дворецът в Царска Бистрица, 16 хиляди декара гори в Рила и дворецът „Врана”, в който в момента живее Симеон Сакскобургготски.

Връщането на тези имоти ще бъде уредено със специален закон, с какъвто са отнети през 1947 г.

Преди 8 години Народното събрание наложи мораториум за ползването на цялото имущество на Симеон Сакскобургготски. Затова той съди държавата в Страсбург.

Преди четири години, запитан кое очаква да се случи първо - да приключи делото в Страсбург или да бъде приет закон за имотите, той каза:

Ако бях такъв да търгувам с нещата, нямаше да съм тук вече, щях да съм си отишъл в чужбина. Етиката и моралът ми не е да търгувам с влияние, с приятелство или политически”, каза Сакскобургготски.

Няколко години, след като държавата реституира имотите на Симеон и сестра му Мария Луиза нае една от най-големите кантори с цел да си ги върне. Имотите, построени на държавна или общинска земя - Кричим, Саръгьол и Ситняково, не могат да бъдат върнати.

Споразумение може да се постигне за дворците в Царска Бистрица и Врана.

Източник: bTV

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

Последни новини