Одобриха тегленето на кредит за подмяна на уличното осветление в Димитровград

С 25 гласа "за" и 6 гласували "въздържал се" Общинският съвет одобри тегленето на кредит от Общината за въвеждане на интелигентна система за управление и мониторинг на уличното LED осветление в Димитровград. Точката бе част от дневния ред на днешното заседание, проведено в зала "Гросето". Кредитът е дългосрочен и ще е в размер до 1 000 000 лв. е записано в докладната, внесена от кмета Иво Димов.

Преди гласуването съветникът от БСП Ангел Георгиев попита кмета дали ще има отделени средства от кредита за осветление по кварталите и малките населени места. Стана ясно, че подмяната касае само осветителните тела в града. 

Мартин Колев от "Да за Димитровград" попита защо не се включи в кредита и подмяната на уличното осветление по селата. Според Димов, това е свързано с нуждата от много повече средства.

Въпрос имаше и от Стефан Венков от "Да за Димитровград", който се интересуваше какво ще стане със старите работещи лампи след подмяната. Димов обясни, че те ще бъдат ползвани в селата, където осветлението се нуждае от ремонт и подмяна.

Градоначалникът припомни, че по време на общественото обсъждане за тегленето на кредита преди месец са станали ясно много детайли за предстоящата подмяна. Според Димов,  икономията, която ще се направи след подмяната на уличното осветление в града ще покрива разходите по кредита.

Предвижда се подмяна на 2 759 натриеви лампи и 95 табла за улично осветление. Ще се постави ново LED осветление и система за мониторинг с контролери и допълнителни електормери. На този етап не е включена подмяна на кабелите са осветление, макар, че на много места те да не са в добро състояние, обобщи кметът.

Видео по темата - вижте тук!

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини