МВР и прокуратурата с акция срещу престъпна група за износ на лекарства

След извънредна среща при премиера Бойко Борисов, МВР и прокуратурата се похвалиха с разбита престъпна група за износ на лекарства. Проверявани са болници и аптеки на територията на София, Шумен, Сливница и Пловдив, съобщи Dnevnik.

В ГДБОП са разпитани 20 души, за 7 от които се счита, че са част от организирана престъпна група. На тях са повдигнати обвинения, като сред тях има и медицински лица. Според разследващите става въпрос за скъпи, животоспасяващи лекарства за деца и онкоболни на стойност стотици милиони левове. Седемте души са задържани за 24 часа.

По акцията се работи от шест месеца, твърди ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев. "Производството, което наблюдаваме е образувано през месец септември. Данните и сигналът са получени още 6 месеца преди това. В хода на вчерашния ден бяха претърсени над 60 адреса. Предмет са данъчни престъпления и пране на пари. Предмет са лекарства - животоспасяващи, за онкоболни, за деца. В хода на проведените претърсвания бяха иззети лекарства на стойност милиони левове", заяви още Гешев.

Сред проверяваните адреси има и аптеки, стана известно от изявлението на директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

"Лекарства, които са заплатени от НЗОК, са изкарвани от употреба и вкарвани в документооборот и износ в чужбина. Доказателствата ще бъдат достатъчни вероятно, които сме предоставили в прокуратурата. Става въпрос за най-различни аптеки. Има си хора, които са били изкупвачи на тези лекарства", заяви още Спиридонов.

Според вътрешният министър Валентин Радев четвърти месец се наблюдава случващото се в сектор здравеопазване, като тепърва щяло да се чува какво се случва в тази сфера. Той призова медицинските работници да застанат на страната на органите на реда.

"Работата на МВР, ДАНС и прокуратурата е постоянна и засилена през третото правителство на Бойко Борисов. Основният мотив за нашата активност е, че в сектора се дават значителни средства без значително подобряване на услугите", заяви вътрешният министър.

Здравният министър: Акцията показва, че лекарствата в България са най-добрите

Резултатите от проведената акция показват, че лекуваме българските граждани с най-доброто, което се предлага в Европа, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Той обяви, че е готов да спори с всеки, "който може да докаже, че лечението, медикаментите, лекарствата, с които лекуваме българските граждани, са по-неефективни и по-некачествени от тези, които се прилагат в Западна Европа. Като пример ще дам резултатите от тази акция - Целият обем лекарства, открит при тази акция, е предназначен за страните от Западна Европа", заяви още Ананиев.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов по тема злоупотреби и финансово състояние на държавните и общински болници. На срещата бяха и шефове на специални служби, в това число и ДАНС, както и вътрешният министър Валентин Радев. Преди десетина дни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че подготвя доклад за финансовото състояние на държавните болници.

Все по-често оперативни проблеми в държавата се решават на извънредно съвещание през уикенда при премиера Бойко Борисов. Преди две седмици подобна среща имаше и за катастрофите.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини