При фалит махат срока за искане на неплатени заплати. Преглед на печата

"24 часа"

При фалит махат срока за искане на неплатени заплати

Депутатите са решили да поправят грешката си, която миналата седмица разплака омбудсмана Мая Манолова, и да премахнат давностния срок, в който работниците с неизплатени заплати и фалирал работодател могат да си поискат парите от държавния Фонд за гарантиране вземанията на работниците.

"Труд"

Зъл сириец крал лекарствата на българина

Схемата на престъпната група е била да изписват лекарства, но вместо да ги дават на болните, лекарите са ги изнасяли от лечебните заведения. След това медикаментите са преопаковани в склад и изнасяни наново в чужбина.

Болниците са били единият вариант за набавяне на лекарства. При другият скъпите препарати за деца и онкоболни са били изваждани от аптеки. По документи, медикаментите са изписвани на конкретни хора.

"Стандарт"

4 пъти скочиха парите за здравни чиновници

В България разходите за здравеопазване на един жител се увеличават с 80% след влизането ни в ЕС, докато в Румъния е налице ръст от 50%, а в Унгария и Словакия - по около 20%. У нас най-голям е ръстът на разходите за здравна администрация (над 4 пъти), следван от ръст в разходите за извънболнична помощ (2,7 пъти), за болнична помощ (60%) и за диагностика и лабраторни изследвания (50%).

Все пак, сред изследваните държави България продължава да е с едни от най-ниските разходи за здравеопазване (на жител, по паритет на покупателната способност (PPS), или като се елиминират разликите в цените), като само Румъния е след нас по този показател.

Сред изследваните държави, България е с най-високите разходи за здравеопазване като процент от БВП (8,5%).

"Монитор"

Бивше ченге буни баретите

Скандално бивше ченге, приближен авер на банкера -беглец Цветан Василев, буни по поръчка баретите от Специализирания отряд за борба с тероризма. Спуснатата цел на екс шефа на сектор "Терор" в ГДБОП Валентин Цоновски и компания е с наближаването на старта на мегапроцеса срещу Българския Мадоф, източил 3,7 млрд.лв. от КТБ, в специализирания наказателен съд, вниманието на българите да бъде насочено към друг скандал.

"Сега"

Всички органи за контрол са се провалили с КТБ

"Корпоративна търговска банка е проблем от такова естество, от такъв мащаб и на такова ниво, че нито една система за контрол, която е под най-високото (политическо) ниво, не може да се справи с него. Можем да наричаме модела с различни имена, но това, което трябва да търсим, е проблемът с върховенството на закона и проблемът с корупцията. Това е фундаменталният проблем на България, който ние 27 години не адресираме."

Горчивият извод е на асоциация "Прозрачност без граници".

"Дума"

Губим 170 млн. лв. от ЕС заради МОН

Общо 34,6 млн. евро за наука и 50,1 млн. евро за образование по оперативната програма на МОН за 2014-2020 г. не може да бъдат оправдани пред ЕК, което означава, че през 2018 г. ще загубим 170 млн. лв. Това става ясно от информация в Комитета за наблюдение, след като агенцията по програмата към министър Красимир Вълчев съобщава, че заради нови нарушения в оценяването на научни проекти то е върнато за доработка. Средствата трябва да бъдат реално платени и декларирани пред ЕК до края на 2017 г., но не са изпълнени препоръки от одита на ЕК, а агенцията още няма акредитация.

"Капитал дейли"

Кандидат-купувачът на "ЧЕЗ България" - "Фючър енерджи", излиза от пазара на ток

Само месец след като "Фючър енерджи", заедно с индийски партньор подаде най-високата оферта за закупуване на активите на ЧЕЗ-България, енергийният търговец изненадващо изпадна в неплатежоспособност. В края на миналата седмица той е поискал от "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) незабавно да бъде отстранен от пазара на електрическа енергия в България. От публичния регистър на търговските участници, регистрирани като координатори на стандартни балансиращи групи, се вижда, че "Фючър енерджи", която е била вписана в него още през 1 май 2013 г., ще излезе от пазара на ток в 00:00 часа на 2 декември.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини