2-годишната Алекс гони болестите с фолклор на Варвара

    Членове на читалището в хасковския квартал Болярово – НЧ „Пробуда 1928“ отбелязаха днешния празник Света Варвара. Самодейките, облечени в народни носии, изпълниха фолклорни песни. В изпълненията им пригласяше и 2-годишната Александра. Невръстното детенце беше дошло с баба си Атанаска Грудева, която е дългогодишен член на читалището. Тя води внучката си на много от репетициите на читалищните дейци. Въпреки крехката си възраст малката Алекс танцува и припява с възрастните жени. Въодушевена от фолклорните наклонности на внучката си, баба й Атанаска още миналата година й ушила носия. Така възрастната жена на всеки празник води внучката си на читалищните прояви.

    След празничната програма членовете на читалище „Пробуда“ седнаха на богата трапеза, на която сложиха домашно приготвени сладки питки с мед, варена царевица и други вкусотии. Поздрав към присъстващите отправи секретарят Румяна Стоева. Тя пожела да бъдат живи и здрави всички самодейки, както и техните семейства. Присъстващите благодариха за съдействието и организацията на кметския наместник Митко Митев.

    Празникът Света Варвара се почита на 4 декември от православната и католическата църква. В някои райони на страната християнската великомъченица се счита за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка и хората я наричали "Баба Шарка". На този ден жените месят и раздават за здраве "къпани" питки. В други райони Света Варвара се почитала като покровителка на домашните птици. Празникът се нарича още Женска Коледа, тъй като по традиция девойките се пременят, обикалят домовете и пеят песни за здраве.

    След Света Варвара следват празниците Свети Сава - 5 декември и Свети Никола - 6 декември.

    На 10 декември от 14:30 часа самодейците от читалището организират коледен концерт на на площада в Болярово.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини