Учени обърнаха посоката на времето

Международна група физици успя да обърне посоката на времето за двойка взаимносвързани частици. Изследователите доказват, че за квантово заплетени кубитове спонтанно се нарушава вторият закон на термодинамиката, според който в затворени системи, които не са достигнали равновесие, ентропият само нараства. Учените са публикували статия в arXiv.org.

Времето върви само в една посока, според втория закон на термодинамиката и то точно тази, в която ентропията се увеличава. В макросвета по-горещите тела отдават топлина на по-студените и никога не се случва обратното. Но с двойката кубитове не се случва точно това. 

Чрез ядерно-магнитен резонанс, при който ядрата на атомите поглъщат електромагнитна енергия, учните "нагрели" двойка кубитове до различни температури, изменяйки енергията на спина им. След това физиците експериментално проследявали изменението на техните температури и така определили посоката на потока топлина.

Кубитовете били ядра въглерод-13 и водород в разтвор хлороформ. Разтворът бил поставен в свръхпроводников магнит, който генерирал статично електромагнитно поле, насочено надлъжно. Манипулирането на системата взаимосвързани частици се извършвало с напречни радиочастотни полета. Учените проследили процеса на предаване на енергия между ядрата в рамките на няколко милисекунди, което е много по-малко от времето, необходимо за нарушаване на корелацията между тях.

Учените установили, че когато частиците не са заплетени, термодинамичната стрелата на времето има обичайната си посока. Студеният кубит се загрявал, горещият се охлаждал. Когато кубитовете били квантово заплетени (корелирани), топлината спонтанно се предавала в обратна посока. Учените считат, че явлението би трябвало да се наблюдава и в големи системи квантово заплетени частици - топлината се предава от студените към горещите кубитове...

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини