Повече пари за съдебните експерти, по-високи санкции при забавяне

Вещите лица да получават по-високи възнаграждения от догодина, но пък за тези от тях, които бавят дела, да има по-високи санкции. Това предлага министърът на правосъдието Цецка Цачева. Поправките са заложени в проекта на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 2 от 2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица. Предложенията са публикувани от днес на сайта на правосъдното министерство за обществено обсъждане. В проекта са заложени и по-високи критерии при подбора на вещите лица. Едно от условията, на което трябва да отговарят специалистите, е да притежават образователно-квалификационна степен „магистър“ или „бакалавър“.

Според адвокати от Хасково изискваната образователна степен е резонна, тъй като е доказателство за повече компетентности.

Проектът обаче не лишава вещи лица да бъдат и специалисти, които са завършили средно образование. Но към тях е въведено изискване за по-дълъг професионален стаж.

Предвижда се и увеличаване на размера на почасовото възнаграждение на вещите лица, като предложението е то да е 3% от установената минимална работна заплата за страната към датата на възлагане на задачата. Експертите вече ще получават и допълнително възнаграждение за работа в почивните дни. За експертизи, извършени в почивни дни, възнаграждението може да бъде увеличено от 75 % до 150 %, а през дните на официални празници – от 100% до 200%.

За първи път се въвежда и конкретен критерий за бързина на експертизите, по които вещите лица да бъдат заличавани от списъците, ако затрудняват процеса. Целта на мярката е да не се възпрепятства бързината на процеса и качеството на изготвяните експертизи.

Вещото лице ще може да депозира писмен мотивиран отказ за изготвяне на експертизата в 7-дневен срок от получаване на съобщението за конкретните задачи.

Адвокатите коментираха и увеличаването на възнагражденията, и рестриктивните мерки за неизпълнения на задачите в срок също като резонни. Защитниците посочват, че понякога действително дела се затлачват във времето заради неподготвени навреме или неподадени в законов срок експертизи. “Всеки от нас е притиснат от съдебни срокове, а в един момент заради забавяне на експертиза, което се случва най-често, понеже вещите лица гледат да поемат колкото се може повече задачи, естествено с цел да набъбнат възнагражденията им, процесът изостава, защото не могат да изпълнят заданието навреме“, коментират адвокатите. Освен това според тях, с мярката за изпълнение в определено време ще се спре т.нар. практика „път към сърцето на вещото лице“. Тя често се прилагала от някоя от страните по делото, която не е в благоприятно положение, с цел проточване на сроковете, коментират още юристи.

Предложението е новите промени да влязат в сила от 1-ви януари 2019 година. Те са обаче само прелюдия към предстоящия изцяло нов закон за съдебната експертиза, коментира Албена Желязкова, която е в УС на Българската асоциацията на вещите лица и експертите, както и председател на Асоциацията за съдебен район - Хасковски окръжен, член е и на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет. Албена Желязкова, която е участвала в дебата в извънредното заседание на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система на 21 ноември, коментира, че сега направените промени в текста на Наредбата, са единственото възможно решение с оглед на действащата законова рамка. „Всички проблеми обаче ще бъдат изчистени едва когато бъде изработен нов закон за съдебната експертиза. Тъй като извън промените в Наредбата останаха важни искани, които представителите на различните асоциации на вещите лица, поставихме на работната среща. Едно от тях е да има възможност експертизи да бъдат възлагани на цели колективи. От една страна това ще пести време, той като в момента процедурата е мудна, особено при наказателните дела, където често се налага експерти от различни сфери да изказват мнението си. Освен това има ситуация, при което една експертиза става неактуална, докато всички експерти по делото изработят заданията си. От друга страна ще се пестят и средства“, посочи още Албена Желязкова.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ин
    инж. Н. Апостолов
    0 0
    20:41, 5 дек 2017
    Имайки отношение към поставената в статията тема:
    Къде и кога е било това събрание, съвещание или ....
    Имало ли е представители на обсъжданите експерти?
    Доколкото зная, дори съдени лица имат право на думата...

    Поздрави: инж. Н. Апостолов
    • Кр
      Красимира Славова
      0 0
      15:45, 6 дек 2017
      Заседанието е проведено на 21 ноември 2017 г , като извънредно. Имало е широко представителство на различни организации на експертите. Сред участниците от Хасковски регион в обсъждането е била и Албена Желязкова, която е в УС на Българската асоциацията на вещите лица и експертите, както и е председател на Асоциацията за съдебен район - Хасковски окръжен.


      По-подробна информация от самото заседание има качена на сайта на правосъдното министерство. Освен това темата е все още отворена, тъй като в момента тече общественото обсъждане на предложенията за изменение на съответната Наредба.
      Красимира Славова

Последни новини