13 °C

Магията на 2Cellos

"Отидете и ги вижте, защото наистина спират дъха! Не мога да си спомня да съм гледал нещо по-вълнуващо от тях, от един лайф на Джими Хендрикс през 60-те“, казва Елтън Джон. Той забелязва Лука и Степан с кавъра им на песента Smooth Criminal на Майкъл Джексън, която събира повече от 3 млн. гледания в youtube само за две седмици. Това е парчето, което ги прави известни.

Лука Шулич и Степан Хаусер се запознават в тийнейджърска възраст по време на един мастер клас в Хърватия. Шулич учи в Музикалното училище в Загреб, после във Виена, а след това завършва и Лондонската кралска музикална академия. Хаусер се обучава в Кралския северен музикален колеж в Манчестър, а след това в Тринити Лабън в Лондон. Преди да започнат да свирят заедно, пътищата им се преплитат на музикални състезания, на които си съперничат.
След бума, който предизвикват в youtube, в шоутата си ги канят Елън Деженерис и Джей Лено, Sony Music им се обаждат с предложение за албум, а Елтън Джон ги кани на лятното си турне през 2011 г. На 4 юни 2012 г. свирят с него на Диамантения юбилей на английската кралица в Бъкингамския дворец. Вече е факт първият им албум, излязъл на 19 юли 2011 и включващ кавъри на U2, Guns N' Roses, Nine Inch Nails, Sting, Coldplay, Nirvana, Muse и Kings of Leon. Вторият In2ition става факт в началото на 2013 и включва колаборации с Елтън Джон, с Ланг Ланг (за парчето на Coldplay "Clocks"), със Стив Вай ( правят кавър на "Highway to Hell" на AC/DC) със Дзукеро. Партнирали са си и с Red Hot Chili Peppers и Андреа Бочели.

Четвъртият им албум Score излезе в началото 2017 г., записан е с Лондонския симфоничен оркестър под диригентството на Робин Смит. Аранжиментите са дело на самите Лука Сулич и Степан Хаусер заедно с продуцента Ник Патрик, продуцирал албуми за Il Divo и Пласидо Доминго. Включва телевизионна и филмова музика от „Властелинът на пръстените“, „Гладиатор“, „Титаник“. В него е и парчето, което създават за „Игра на тронове“ – Medley. Видеото му в youtube канала на 2Cellos е гледано от 1 милион пъти за два дни.

На 4 декември най-успешното и динамично инструментално дуо на съвременната музикална сцена 2CELLOS пристигна у нас, за да представи най-новия си албум “Score”. В България и Румъния ще бъдат последните им концерти в Европа и за годината. Следващата продължават с турне в САЩ.  

„Много се вълнуваме, че сме в България – споделиха двамата преди концерта. - Искаме да споделим нашата страст с публиката. Публиката е толкова голяма част от шоуто, колкото и ние самите. Вдъхновяваме се от всичко. Имаме възможност да включим много стилове и жанрове в нашата работа. Питахте ни как бихме се описали. Можем да кажем за себе си, че сме оригинални, креативни и мотивирани. Благодарим за думите на Елтън Джон за нас, които ни припомнихте. Беше невероятно и голяма чест да чуем този коментар. Елтън Джон е жива легенда и много мил и забавен човек. Цялото му турне, в което участвахме, беше лудо.“

Източник: eva.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини