Спецове: Пресният шаран за Никулден трябва да е с червени хриле

    Пресният шаран за Никулден трябва да е червен под хрилете. Побелели ли са, значи рибата е умряла преди много часове и е престояла. Слузта по прясно уловената риба трябва да е гладка и люспите да са стегнати. Падат ли люспите при леко докосване, значи рибата не е прясна. Това са едни от основните признаци за разпознаване на прясната риба, разкрива Георги Георгиев, който стопанисва микроязовир край димитровградското село Горски извор и близо 30 години търгува с риба. Мъжът сам я отглежда. Шегува се, че водоемът му се е превърнал в АГ отделение, после в детска градина. Наедрее ли рибата, заминава директно за консумация.

    В навечерието на Никулден Георги и колегите му извадиха близо 4 тона риба, предимно шаран. Продава се на магазини и на място, където върви по 4 лева на едро и 5 лева на дребно. В магазина цената скача на 6.50 – 7 лева. Георги предлага и сом за 6 лева на едро и толстолоб по 1.50 – 1.60 за килограм.

    Георгиев съветва желаещите да си купят рибата директно от водоема, тъй като така ще са сигурни, че е прясна, а и освен това цената е по-ниска. Според наблюденията му българите спазват традицията за Никулден на трапезата да сложат предимно пълнена риба, като в приготовленията се включват не само жените, но и мъжете. Той обясни и рецептата за традиционно приготвяне на пълнен шаран – ориз, праз, лук, бутилка доматен сок и подправки, след което се пече. Може обаче да се метне и на скара или да се изпържи.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини