Наздравица за 1873 именици в Хасково на Никулден

Наздравица за своя имен ден ще вдигнат на 6-ти декември 1873 именици от Хасково. В цялата община празнуващите, които са кръстени на Св. Николай Чудотворец, са близо 3 000. На този ден празнуват: Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Нино, Кольо, Никол. 

В страната на Никулден ще почерпят, за да се слави името им, близо 200 хил. именици. От тях мъжете са 146 729, а празнуващите жени -53 098. 

Името Николай е в Топ 5 на най-популярните мъжки имена у нас, той се нарежда на четвърто място след Георги, Иван и Димитър.

Съимениците на Чудотвореца обаче продължават да растат и през изминалата година, защото името Никола е на 6-то място при избора за име на бебе, а Николай - на 10-то. Никол обаче е в челната тройка на имената при новородените момиченца.

На празника днес, за да уважат именика в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени.

Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именик. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини