Николай в Топ 5 на имената у нас

Името Николай е в Топ 5 на най-популярните мъжки имена у нас. То се нарежда на четвърто място след Георги Иван и Димитър, носят го 94 хил. българи.

Съименниците на Св. Николай Чудотворец обаче продължават да растат и през изминалата година, защото името Никола е на 6-то място при избора за име на бебе. В челната тройка при избора за новородените момичета обаче е името Никол.

На шести декември своя имен ден празнуват: Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Нино, Кольо, Никол.

Хиляди ще вдигнат чаши за наздравици в цялата страна. На Никулден ще почерпят близо 200 хил. именици. От тях мъжете са 146 729, а празнуващите жени -53098.

Свети Николай е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.

Традицията повелява на този ден на масата да има риба, която задължително да е с люспи, затова най-често се приготвя шаран. Този обичай води началото си легендата, която разказва как Св. Николай спасил рибарска пробита лодка, която потъвала, като запушил пробойната с със шаран. Според поверието е хубаво най-големите люспи от шарана да се сложат в портфейла - за да е пълен с пари през цялата година. При чистенето на рибата костите също не се хвърлят, а се закопават в земята или пускат в течащи води, за да се умножи семейството и да има благополучие.

По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава”, казва народната приказка.

В далечни времена българите вярвали, че той носи първия сняг, който се изсипва от дългата му бяла брада, той като най-често зимата пристигала именно след 6-ти декември.

Декември е най-наситеният откъм имени дни месец през годината - всеки втори ден някой има повод да почерпи, за да се слави името му. 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини