Родопчани от цял свят събират пари, за да изградят отново опожарена преди 360 години църква

Инициативен комитет от хора, свързани с родопскот осело Гълъбово, поде идея з възстановяване на храм „Света Богородица“, разрушен преди 360 години.На идеята откликват много хора, които от години са напуснали родното място и живеят на няколко континента.

Чрез социалната мрежа откликват хора в Испания, Англия, Германия, Италия, Гърция. Родопчанин живеещ момента в Тайланд, също е поискал да се включи в каузата, както и много хора в София, Варна, Пловдив, Плевен, Хасково, Смолян, Кърджали. Те предлагат да се включат с пари, материали, труд-всеки според възможностите си.

От някогашната църква „Света Богородица” в с. Гълъбово не е останало нищо веществено днес. Тя е опожарена преди повече от 360 години, след това разрушена, а камъните от 7-метровата й камбанария са вградени в дуварите на градините в местността „Черквата” и махала „Курбанище”, в западната част на селото. Според преданието храмът е бил издигнат върху основите на древно светилище, разположено на широка ливада и студен извор.

Следващата стъпка на ентусиастите ще бъде да се изгради Инициативен комитет и избере Църковно настоятелство, които да се заемат с цялостното реализиране на идеята.

СмолянБГвести.нет

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини