13 °C

Коледното пазаруване стартира, подаръците от естествени материали са на мода

    Голямото коледно пазаруване започна. Въпреки, че по традиция елхите вече трябва да са натъкмени и украсени, закъснели с приготовленията по коледната украса хасковлии все още наобикалят магазините, за да си изберат най-подходящото за интериора у дома си коледно дърво.

    Все още живите елхи не са така масова на пазара, но през тази година изобилието от изкуствени е огромно-все по-красиви и все-по естествени на вид са те. Най-атрактивните обаче „бъркат“ в джоба доста солидно. Заскрежена елха 1,80 м струва 140 лева. Свежо зелените жилкови с височина 1,60 м. са на цена от 45 лева. 45-сантиметрови пищни изкуствени елхички могат да се купят на 23 лева. През тази година обаче на мода излизат декоративните иглолистни дървета в саксии. Те са много по-малки от традиционните елхи, но пък за сметка на това са много красиви и нежни. Селекцията им е такава, че в помещение могат да виреят на практика целогодишно, като на височина израстват с до около 20-30 сантиметра от първоначалния си вид. Преимущество са им и цените -бройката е около 10 лева в зависимост от големината.

    Наред с довършителния пазар по украсата, вече с пълна сила върви и пазаруването на подаръци за празниците. Много голям хит тази година ще са сувенирите ръчна изработка и това си личи още отсега от предпочитанията на клиентите, които вече отмятат в списъците си осигуряването на коледните изненади, казва Зара, която е собственик на магазин за сувенири и ръчно изработва част от тях. Гарнира свещи за коледната маса с естествените материали- използва пънчета, мъх, шишарки, жълъди, канелени пръчици. Всеки детайл носи своята символика и освен, че стават много красиви, сувенирите от естествени материали внасят у дама ни дъха на природата, казва майсторката. Пънчетата носят аромата на смола, шишарките и жълъдите тя добавя като символ на плодородието, елховите клонки носят коледния дух, понякога слага и ангелчета-с пожелание за мир, любов и спокойствие и свещи- с идеята за вечния огън в душите ни.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини