18 °C

Банките в България обявиха война на Биткойн

Банките в България започнаха да блокират сметки на български борси занимаващи се с покупко-продажба на криптовалути.

Първи за това съобщиха една от най-големите български борси crypto.bg. На своя сайт те публикуваха следното съобщение:

На 6 декември, Първа инвестиционна банка спря достъпа до сметките на всички сайтове за обмен на биткойн в България. Без предупреждение и без обяснение. Тъй като ПИБ е единствената ни връзка с международните борси, трябва да преустановим работа, докато намерим нова банка партньор.

Другата засегната борса cryptobank.bg съобщава:

ПИБ ни блокира достъпа до банковата сметка под предлог, че ще извършват промени в акаунта ни и до края на работният ден ще ни пуснат сметката. Никой от банката не ни се обади и сметката ни остана недостъпна. За момента пускаме сайта да работи само с Epay и изипей разплащания. Поръчките за продажба които са с изплащане по банков път и са потвърдени след блокирането на сметката ни ще бъдат изплатени в първия възможен момент

Временно спряхме търговията с оригиналният Bitcoin, поради практическата невъзможност да се извършват нормални транзакции. Към момента таксите който трябва да се заплащат за да мине дадена транзакция до 1-2 часов период минават равностойност от 15 лева и пак не е сигурно че това ще се случи. Ние от своя страна се препълваме от чакащи поръчки за изпълнение които не минават и работата ни се затруднава до безкрайност. Ще възстановим обмяната веднага щом има поносими условия за това.

От Българската Биткойн Асоциация не закъсняха с изявление и публикуваха следния текст:

Очаквахме това да се случи, но не толкова бързо. Изглежда паниката у заварената финансова система е доста голяма въпреки бодряшките думи в деня на банкера.

В сила от снощи всички банки в България блокираха сметките на фирмите, чиято дейност е свързана с покупко-продажба на биткойни. Забраниха преводите към международните биткойн борси. Започва борба за оцеляване на банковата система не само в България, но и по света. Законите нямат никакво значение.Средства няма да се подбират. Всяка забрана и злоупотреба с господстващо положение от страна на посредника при финансовите услуги, както Биткойн ни научи, води до нов взрив от технологични пробиви в областта на ИТ. Повече ще започнат да се използват и ще се усъвършенстват разсредоточени Биткойн борси, При тях банковите преводи са от едно физическо или юридическо лице до друго, като най-обикновени банкови преводи. Няма как да се забрани покупката на биткойни на едно лице от друго.

До няколко дни предстои заседание на Управителния съвет на Българската Биткойн Асоциация и ще предложим план за действие и препоръки към Биткойн общността в България.

Банковите и държавни институции в България явно виждат заплаха в Биткойн и в свободното движение на капитали и побързаха да се застраховат, като ограничат частично възможността всеки да се сдобива с криптовалута. А дали тези мерки ще успеят никой не знае. До сега всичко забранено само е покачвало цената си.Биткойн премина 15 000 долара и в момента според Coinbase се търгува на нива от 15 600 долара.

В днешно време подобни мерки едва ли ще доведат до желания ефект, тъй като потребителите имат възможността да изпращат средства до стотици международни платежни системи от които след това да трансферират средствата си до която и да е борса по света, като например Mistertango, Revolut, Paysera и други, които дори издават и изпращат безплатни кредитни карти на потребителите си.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Go
    goat
    2 -2
    19:47, 10 дек 2017
    Айде кажете нещо де, кауни прости! Иначе много знаете...
  • 2
    Ян
    янко митев
    3 0
    20:08, 10 дек 2017
    много сметки им източиха и обърнаха в биткой парите да не могат да ги проследят
    и спряха да работят с борсите да не им изтичат парите плюс това това е новина от7ми
  • 3
    Да
    дааааам
    3 0
    08:25, 11 дек 2017
    В Хасково май много хора се интересуват от биткоини.Лесна печалба не се прави лесно.Дето викал евреина -Търговията е просто нещо, ама не е за прости хора!
Последни новини