13 °C

Министерството на отбраната ще ремонтира 15 МиГ-29

инистерството на отбраната обяви поръчка за поддръжка на старите МиГ-29 на стойност 81.29 млн. лв. (без ДДС). Единствената поканена компания в процедурата е руската корпорация "РСК МиГ", която е фирмата - производител на изтребителите и притежаваща лицензите за ремонтите.

Поръчката е за поддръжката на 15 изтребителя МиГ-29, от тях 12 са едноместни бойни и три учебно-бойни - спарка. Руската корпорация трябва да осигури годишен нальот от 1450 часа - 1000 за едноместните изтребители и 450 часа при спарките, при фиксирана цена на летателен час. В летателна годност във всеки момент трябва да са изправни 2/3 от наличните изтребители. Изпълнението на договора би решило част от проблема на изтребителната авиация за 4 години, за какъвто период ще е рамковото споразумение.

Първоначалната цена на всички договори по споразумението е 41 млн. лв. (без ДДС), но към него е предвидена възможност за конкретни допълнителни договори, без общата цена да надвишава 81.29 млн. лв.

Военният министър Красимир Каракачанов в петък каза, че специалисти от "РСК МиГ" в момента извършват технически прегледи на всеки МиГ. Самолетите имат летателен ресурс до 2029 г. Каракачанов дори допусна възможност те да се модернизират. В проекта за купуване на новия за армията многоцелеви изтребител, който беше приет от парламента миналата година, възможността за модернизация на МиГ-овете е оценена като по-скъпа и по-неефективна от купуването и на нов самолет.

В същото време проектът за купуване на нов изтребител бе блокиран, след като специално създадена парламентарна комисия реши, че е имало нередности при избора на "Грипен" на шведската корпорация "Сааб" за най-добра оферта. Сега процедурата трябва да започне почти отначало.

Не без проблеми са договорните отношения с руската страната. Неотдавна бяха доставени нови и ремонтирани двигатели за МиГ-овете. Те бяха закупени през българска фирма посредник, но има проблеми с документацията и консумативи. Това доведе до "бунт" на военните пилоти в база "Граф Игнатиево".

Предишният министър на отбраната Николай Ненчев подписа договор за ремонта на няколко двигателя на МиГ-29 с Полша. В момента е подсъдим за сделката.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ис
    истина
    0 -2
    13:52, 11 дек 2017
    от кого ще ни пазите с 5 10 самолета плащайте заплати на летците нека лежат то всико с за тях търтеи , итези ще те защитавав пази боже амин.
  • 2
    Че
    Чернобилски мутант
    1 0
    12:01, 12 дек 2017
    Истински не се притеснявай те летците могат и ПОЖАРНИ автомобили да карат ако Бойко и Цецо решат но засега ги е страх да не им вземат ЗАНАЯТА
Последни новини