12 °C

Дядо Коледа донесе много настроение и подаръци в Тракийското дружество

    С много настроение, връщайки се в детските си години жените от Тракийското дружества в Хасково днес посрещнаха Дядо Коледа. С викторини и забавни игри порасналите момичета подгряха за срещата с белобрадия старец. Те получиха писмо от него, че ще им гостува и вече пътува към Хасково. До момента на появата му, празнуващите разказаха любопитни факти за това как минава подготовката за Коледа в различните краища на света и какви са обичаите на светлия празник. Околосветското им пътешествие започна от България  и приключи в Индия. Жените си спомниха с разкази от първо лице за това как се е отбелязвала Коледа в Хасково. Мария Бонева е градско чедо, Хасково е родният й град. На Бъдни вечер цялото семейство се събирало на трапезата. Майка  й слагала 7 или 9 постни ястия и задължително питката с късметлийска паричка. „Бяхме брат и сестра, аз съм каката, затова така завъртахме питката, че все гледахме паричката да се попадне  пред брат ми, иначе не я ли изтегли все се сърдеше“, са детските спомени си Мария от 24-ти декември. Помни като да е било вчера и коледуването. Сутринта рано на 25-ти декември по-големите момчета събирали малките децата по къщите, после тумбата тръгвала от дом на дом, викайки : Коледа, Коледа! Домакините ги посрещали с усмивка и пълнели в торбичките им кой каквото имал-кравайчета, орехи, сушени плодове. Приятелките после се събирала в един от домовете и пускали по метлата от събраните орехи. Целта била твоят орех да удари колкото се може повече от вече натъркалените по пода, кой колкото орехи успявал да чукне прибирал за себе си. 

    А на Коледната вечер в дома на Мария Бонева имало двоен празник, защото баща й се казвал Христо, събирал цялата фамилия на гощавка. Нова година в нейното детство не се е посрещала шумно. Но в годините напред заради двамата си синове все имало организация някой да се преоблече като Дядо Мраз, за да ги изненада и им донесе подаръци.

    Мария Бонева заедно с останалите жени от Тракийското дружество с удоволствие изпяха две от най-красивите детски песнички „С червените ботушки“ и „тихо се сипе първият сняг“, за да посрещнат скъпите си гостите днес Дядо Коледа и Снежанка, които ги почерпиха с вкусна питка и им раздадоха от големия чувал подаръчета.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини