Безплатният обяд напълни с деца училището в Узунджово

    Осигуряването на безплатна храна за учениците е един от методите за задържане на децата от социално слабите семейства в училище. Такива наблюдения сподели Валя Димитрова - директорка на ОУ „Любен Каравелов“ в хасковкото село Узунджово, което е едно от школата, сключили договор по програмата „Топъл обяд“.

    Поредната безплатна трапезария за децата се изпълнява от Областния съвет на БЧК в Хасково. Тя стартира от началото на месеца и обхваща 53 деца от първи и втори клас от училището в Узунджово. Програмата „Топъл обяд“ е с продължителност 4 месеца и ще приключи на 31 март догодина. Целта й е да се осигури здравословно хранене за деца с нисък социален статус и така да се повиши качеството им на живот, обясниха от червенокръстката организация в Хасково.

    От школото в хасковското село са категорични, че от началото на програмата няма отсъстващи деца. „След като казахме на родителите, че децата в училището ще получават безплатна храна, присъствието на малчуганите се увеличи“, каза Валя Димитрова. Тя допълни, че преди да започнат раздаването на топла храна, нерядко се случвало родителите да си прибират преждевременно децата от училище, още преди занималнята, за която били записани. Понякога и в петък ги взимали по-рано, но сега посещаемостта била на 100%.

    Днес в менюто бяха включени супа, мусака и хляб. На обяд всички малчугани влязоха под строй в столовата да си измият ръцете на чешмите и седнаха по масите, където обслужващият персонал беше сервирал храната в пластмасови съдове за еднократна употреба. Топлите гозби се доставят в школото от частна фирма. За участие в програмата родители са попълнили декларации за доходите си. Оказало се, че всички от първи и втори клас отговарят на изискванията и са одобрени за програмата.

    Хората с нисък социален статус не могат да осигурят за децата си такова разнообразие от храна, каквото предлага „Топъл обяд“. Заради това тя се приема изключително добре от децата и семействата им.

    Програмата се изпълнява от още няколко училища в областта.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Кр
      Крум
      21 -6
      15:58, 12 дек 2017
      е как няма да го напълни, те са свикнали на безплатно: за тях ток, вода, здравеопазване без да плащат помощи, пенсии без да плащат осигуровки, всичко им е безплатно. А питаха ли ги могат ли да кажат нещо на български?
    • 2
      Аа
      ааа
      9 -8
      17:19, 12 дек 2017
      харчене на грешни пари за ******и а не за хората които трябва, ех .Б.........
    • 3
      Бъ
      България
      8 -2
      17:22, 12 дек 2017
      Само роми ли има ?
    • 4
      Ат
      Атанас
      13 -9
      18:04, 12 дек 2017
      Щом училището се напълни с деца заради безплатния обяд,искам да питам като данъкоплатец Директорката дали въпросните "ученици" са там за да се образоват или заради обяда.Нека ми каже дали въпросните деца усвояват нещо от учебния материал или са там за въпросния обяд.Аз си направих извода ,бих посъветвал ...по добър ефект ще се получи ако им давате въпросния "обяд" по домовете.Така само се водят ученици ,но НИЩО няма да научат.Ако въпросната Директорка е на друго мнение ,то я Моля да отговори ПУБЛИЧНО, Готов съм да посетя училището и ще се убедя дали въпросните деца са научили нещо или училището е само една СТОЛОВА за тях.Чакам отговор!!!
    • 5
      Дя
      ДЯДО МРАЗ
      7 -9
      18:54, 12 дек 2017
      Бай Атанасде нсапълно съм съгласен с тебдиректорката е доволна че има деца така и тя ще е директорщото без деца отива на полето с тютюна Циганетата са с пълни стомаси и растат на воля като бъдещ ЕЛЕКТОРАТ на ГЕРБ Така ще са доволни и Бойко и Цецо Колко обаче знаят да четат и пишат това е друга тема
      • 🇧🇬
        🇧🇬
        7 0
        07:13, 13 дек 2017
        ДЯДО МРАЗ, упрекваш децата,че не умеят да четат и пишат а самият ти си очевадно неграмотен........12 правописни грешки в няколко реда...!!! (Уточнително)
    • 6
      Бо
      Боже Боже
      18 -2
      19:53, 12 дек 2017
      Чета коментарите и ме боли. Кога станахме озлобен народ? И аз съм против това, че правата са само за малцинствата, но това са деца! Хората да се ядосват, че в едно училище хранят децата?! Ако тази храна я предложат на нашите деца, над половината родители нямаше да дават на децата си да ядат. Нали чета по сайтовете как хвърлят безплатните закуски от училище или колко некачестеана е храната в детската кухня. Какво лошо има да се хранят тези деца? И да кажа, че между образованите и простоте ц***** има много разлика. Дано с този обяд върнем тези деца в училище. Така променяме бъдещето на всички нас. Защото те живеят сред нас и това какво хора ще станат, ще влияе и на нас. И да кажа, че държавата не трябва да дели хората, а за съжаление е така. Правата които важат за малцинствата, трябва да важат и за българските граждани! Така народът се озлобява.
    • 7
      Ва
      Валя Димитрова
      23 -1
      19:56, 12 дек 2017
      Децата посещават редовно учебните занятия и без безплатен обяд, няма проблеми с посещаемостта, децата са деца като всички други. Просто разнообразната храна им осигурява по-здравословен начин на живот. Жалко, че имате такова мнение Атанас, за тези деца. Те не заслужават това. Вижте искриците в очичките им. Не Ви пожелавам да сте в тяхното социално положение. Познавам ги добре. По отношение на усвояването на учебното съдържание всички деца са различни както и в останалите училища. Приятна вечер на всички!
    • 8
      Ва
      Валя Димитрова
      18 -1
      20:35, 12 дек 2017
      Атанас, каня Ви да посетите училището и тогава, сигурна съм, ще промените мнението си за него. А в отговор на "Дядо Мраз" ще кажа, че и тютюн съм работила и не ме е срам от каквато и да е работа. Длъжността директор на училище не е по-важна от която и да е друга. Щастлива съм, че заедно с моите колеги имаме честта да работим за доброто на прекрасното село Узунджово.
    • 9
      Со
      Соня
      2 -3
      10:50, 13 дек 2017
      Г-жо директор,с цялото ми уважение към училищната институция,не мога да се съглася с Вашето изказване.Аз съм жител на с.Узунджово и виждам как всеки ден,съседите ни,които би трябвало да са 3-4 клас,въобще не ходят до училището дори.Това не е изключение,а система.Водят се ученици,вероятно заради Вашата субсидия,а задълженията им си остават само на хартия.Казвате"ако обядът беше за нашите деца.."Но не е,г-жо директор!А този обяд се плаща от данъците на родителите на "нашите деца".Ромите имат една мноооогооо любима думичка-ДИСКРИМИНАЦИЯ,в случая не е ли в сила за "нашите деца"?Вашият стремеж е да получавате субсидия,далече съм от мисълта,че го правите от хуманузъм.Ако ви пукаше за децата,щяхте да се стремите да ги образовате,а не да ги примамвате с някакъв евтин обяд.Пълни училища не означава добро образование.Не чувствате ли какво унизително мнение изказвате,че само един обяд ще ги държи там?Т.е самата Вие си казвате,че те не желаят да учат.А и на Вас така Ви е по-лесно.Ааа,имам и други съседи от етноса.Те ходят до училището,когато се наспят,а това понякога отнема дни...Изводите са за Вас!Това,което пиша,е самата истина,и ако искате"доказателства",готова съм да застана с такива публично.Не заради обяда,а защото такива "хуманни"директори като Вас съсипаха дълбоко уважаваната от мен институция УЧИЛИЩЕ!
    • 10
      Дя
      ДЯДО МРАЗ
      1 -2
      11:33, 13 дек 2017
      Този със ЗНАМЕНАТА по горе да прочете внимателно какво пише СОНЯ и какво аз и да го проумее а не да гледа грешките
    Последни новини