Експлозия в Баумгартен. Доставките на газ в ЕС застрашени

Взрив в най-големия австрийски газов терминал, който преразпределя руски и норвежки газ за Европа, уби човек и рани 21. Полицията е уверена, че причината е техническа неизправност. Един от ранените е в тежко състояние.

Австрийската енергийна компания О Ем Ви (OMV) съобщи за сериозни щети, нанесени на газоразпределителната й станция в Австрия от взрива, избухнал тази сутрин.

Възстановяването на дейността на предприятието в Баумгартен е въпрос не на часове, а на дни, посочи представител на компанията. По неговите думи в момента се работи за изменение на маршрутите за газови доставки, преминаващи през газовия хъб, предаде Блумбър.

Федералната служба за защита на конституцията заяви, че изключва възможността експлозията да е следствие от терористичен акт. Избухналият пожар е изцяло потушен.

Газоснабдяването на австрийските региони не е нарушено и продължава в планов режим, съобщи група ЕАА (EAA Gruppe). След взрива в Баумгартен осигуряването на газ за Австрия става от запасите в австрийските газови хранилища.

Цените на природния газ и електроенергията в Европа днес скочиха, а петролът сорт Брент поскъпна над 65 долара за барел за първи път от юни 2015 година, увеличавайки ценовата разлика спрямо американския лек суров петрол. 

Годишният капацитет на терминала е 40 милиарда кубични метра. Открит през 1959 г., той е един от основните газови хъбове в Централна Европа. 51% от терминала са контролирани от австрийската енергийна компания О Ем Ви. През центъра в Баумгартен преминава една трета от руския газ за европейски клиенти, като суровината се насочва към Германия, Италия, Франция, Словения, Хърватия и Унгария.                          

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини