Жената с култовите кръгли очила и най-много Оскари

    Дамата с кръглите очила е Едит Хед – холивудски моден дизайнер, оставил значима следа в киното, но не само. Десетилетия наред жените по света следвали стила на екранните героини, тоалетите на които създавала есктравагантната моделиерка. Необикновените ѝ за това време очила също станали част от легендата. Едит Хед почти никога не ги сваляла. Носели се слухове, че има дефект на окото, който крие като носи 24 часа кръглите очила. И действително, очилата ѝ били доста необикновени, но по друга причина. Те имали сменяеми сини стъкла, с които можела да прецени много точно дали тоалетът е подходящ за чернобял филм.

    Едит Хед е най-титулуваният холивудски дизайнер на костюми, номинирана за Оскар 35 пъти, често за няколко филма. Носител на осем Оскара за най-добри костюми в цветни и чернобели филми. А филмите, за които е създала стила и костюмите на персонажите, са над 400. Сред тях има много култови - да споменем „Птици“ на Алфред Хичкок, например.

    В света на киното и модата скандалите и конфузните моменти не са рядкост. Дори изключително уважаваната Едит Хед попада в един такъв епизод. Във филма „Сабрина“ тя работи с приятеля на Одри Хепбърн, моделиера Юбер де Живанши и най-известните костюми за актрисата всъщност били създадени именно от него. Живанши бил изключително огорчен, когато разбрал, че Едит Хед е получила Оскар за костюми и даже не е споменала името му нито в интервюто, нито по време на речта си, нито пък отрекла тя да е авторът на тоалетите в "Сабрина". След тази издънка обаче, киноакадемията не ѝ присъждала награда през следващите няколко години, макар да не я изключили от номинациите.

    Много звезди освен Одри Хепбърн били консултирани от Едит Хед, сред които Вероника Лейк, Бет Дейвис и Грейс Кели, при това не само на снимачната площедка, но и в живота. Но дизайнерката казва, че единственото, за което съжалява в този живот, е че изпуснала шанса да облече Мерилин Монро.

    Едит Хед имала твърд характер, високи претенции към околните и достъчно смелост да убеди някоя своенравна звезда, че преливащият сатен прави бедрата по-широки. Издала две книги, които станали бестселъри и били преведени на много езици. И до днес, много след смъртта ѝ през 1983 год., някои от съветите ѝ остават актуални – как да оценим своята външност, базисните неща, които следва да имаме в гардероба си, какви материи следва да носим взависимост от фигурата си.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини