Майка на 9-месечно бебе: Чаках 11 години

    250 000 българи бленуват да имат свое дете, а не могат поради медицински проблеми. Част от тях се борят с години, за да поемат в ръцете си своята рожба, а не успяват, но не се отказват. Други пък се отказват да сбъднат мечтата си заради финансовите спирачки.

    Една от задачите на Фондация “Искам бебе“ е подкрепа за всички тези български семейства - финансова и експертна.

    Каузата за повече деца в България е посветен и тазгодишният коледен базар, чийто домакин е областният управител Станислав Дечев. Базарът беше официално открит днес и ще остане във фоайето на 2-рия етаж на държавната администрация и зала “Марица“ в следващите два дни - до 15 декември.

    33 детски градини, учебни заведения, центрове за обществена подкрепа от целия регион са изработили сувенири, ръкоделия, представят фтоси и празнична украса за набиране на средства за подпомогане на двойки с репродуктивни проблеми от областта. Всички, трудили се за каузата, получиха писмена благодарност от губернатора на церемонията при старта на продажбите. „Държавата направи своята крачка в посока в България да се раждат повече бебета със създаването на Фонд „Ин витро“, общините също правят своите стъпки в тази посока, затова се радвам, че и ние ставаме част от тази благородна кауза“, отбеляза в приветствието си Станислав Дечев. Областният управител посочи, че още след обявяването на каузата преди дни в интернет са получени много благодарности за инициативата. “Тези благодарности обаче не са само за нас - те са за всички вас, които се потрудихте и помогнахте да осъществим подкрепа за хората, които мечтаят своята рожба. Поздравявам ви, защото вие давате частица от себе си с жеста, който правите“, каза още Станислав Дечев.

    В откриването на базара зала “Марица“ бе озарена от слънчевите усмивки на хористките, коледарчетата и снежинките от хасковската детска градина „ Слънце“ .

    Към участниците и дарителите благодарност изказа и председателят на УС на Фондация „Искам бебе“ Мария Янева.

    Самата тя е чакала своята рожба 11 години. В момента е майка на 9-месечен син.

    „Причините за стряскащо големия брой българи с репродуктивни проблеми са комплексни“, сподели за Haskovo.net Мария Янева. „Конкретен проблем не може да се посочи, по-скоро е набор от проблеми. Това са проблемите на 21 век, които младият човек среща в неосведомеността си относно сексуалното здраве, занижената хигиена, понякога придобитите навици. Ние, жените, сме много сензитивни и всеки един дисбаланс при нас оказва влияние върху репродуктивността ни“.

    Не на последно място Мария Янева поставя лошите навици, които хората са си създали в последните години заради увеличаващата се динамика на живота - обездвижването, лошото хранене.

    Фондация „Искам бебе“ е истински пионер в битката за справяне с репродуктивните проблеми у нас. И по тяхна инициатива се създаде Държавен фонд „Ин витро“. Те са причина и за стартирането на 45 общински програми, които подпомагат такива двойки с финансиране от местния бюджет. Макар и по-късно заработила, Мария Янева, отбелязва и общинската програма на Хасково като една от тези с най-добрите правилници.

    „Да имаш такива проблеми не е срамно. Да разясняваме това е и една от мисиите ни. Защото това са решими проблеми от медицината на 21 век в 90 % от случаите. Но трябва да се търси адекватна подкрепа и решение. Ако например се прави опит и бебето се бави 6 месеца, тогава вече трябва да се потърси специалист по репродуктивна медицина“, съветва Мария Янева. Ин витро процедурата в България струва между 4 и 7 хиляди лева в различните клиники и в зависимост от необходимото цялостно медицинско обгрижване. Според данните в 60 % от случаите при ин витро процедурите зачеването става с първия опит. Често обаче финансовата страна е препъникамък за много от двойките.

    „Да бъдат подкрепени, именно в това е смисълът на кампании като днешната, защото всяка крачка, колкото мъчителна и дълга да е тя, но довела до появата на един нов живот, си заслужава усилието“, посочи Янева.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ма
      мастикаджия
      8 -15
      13:28, 13 дек 2017
      Брей,много и влажни очите на тая Мария Янева!!! А... Виж коментара
      • Да
        Дани
        0 0
        20:26, 9 апр 2018
        Кое Ви дава право да говорите по този циничен начин за прекрасен човек като госпожа Янева?!!! За желанието да бъдеш майка и годините борба за реализирането й....Това ли е срамно?!!! Дано не Ви сполети "щастието " да ходите по мъките из клиники за репродуктивни проблеми!!!
    • 2
      Много хубаво, че се подпомагат нуждаещите се, но никъде няма информация (поне аз не намерих) за кой ще са събраните пари. Може ли да се кандидатства или не? Двойката (ако е една) предварително ли е избрана или това ще се случи на по- късен етап. Иначе поздравления за събитието!
      Към автора на статията:
      Проверявайте информацията, която поднасяте и не спестявайте част от истината. Тя не е маловажна и Фонда го има благодарение на всички, участвали в мълчаливия поход през декември 2008 г, а не само на Искам бебе. Да не говорим, че беше организиран от сдружение "Зачатие", а останалите го подкрепиха. :) В Хасково, Общинската програма Ин витро също я има благодарение на Сдружение Зачатие и правилника е по тяхно предложение. ;)

      "Мълчалив поход с празни бебешки колички пред Националния Дворец на Културата в столицата София и паралелен протест в морската столица Варна на 15 декември 2008 г във връзка с отхвърлянето на проектозакона за създаване на Фонд асистирана репродукция, организиран от сдружение "Зачатие" с подкрепата на всички неправителствени организации в България, фокусирани върху проблемите на стерилитета - Българската Асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве и фондация "Искам бебе".
      Месец по-късно фондът е създаден и започва активна работа през април 2009 г."

      • Кр
        Красимира Славова
        5 -2
        18:21, 13 дек 2017
        Здравейте, уважаеми, парите ще се разпределят на по-късен етап. На база на събраната сума ще се прецени на колко двойки и как ще бъде помогнато. Това ще бъде обявено съвсем скоро, ще ви държим в течение, интересувайте се.
        С уважение към вас ви отговарям.
    • 3
      Уважаема, благодаря за разяснението. Нищо лошо не казвам, а само истини. Такива инициативи са прекрасни, но е хубаво да има повече информация. Писах тук, защото се интересувах, питах и отговор не намерих. ;)
      Останете си със здраве и хубави празници!

    • 4
      Ка
      КАУЗА
      2 0
      11:28, 14 дек 2017
      Чудесна инициатива , чудесна кауза , чудесно време за да накараш хората да дарят благотворително , чудесно включване на деца от целия град и околия със саморъчни изделия , НО:
      1.Благотворителният базар е разположен на втори етаж на обществена сграда БЕЗ каквито и да е табели или транспаранти отпред , че в сградата има такъв базар....
      2.Откриването добре- еуфория , разпродаване на повечето неща и после....кашони под масите с неизложени
      неща-все пак децата са се ТРУДИЛИ за това и са вложили емоция!
      Същевременно площада е пълен със щандове с какви ли не боклучки , а горе ,на въпросния втори етаж си стоят стойностни и красиви неща , за които плащате колкото ви е на сърце....
      Въобще....хубава работа , ама българска.....
      Хора , призовавам , поне предавайте от човек на човек инфо за базара , та наистина каузата да е успешна!
    Последни новини