Рибата изчезнала от Черно море

Необичаен цъфтеж на планктона, който тази пролет направи морето тюркоазено синьо намали рибните ресурси в Черно море.

Рибата изчезна, тази година и чернокопът, и сафридът, и барбунът е слаб. т. е. нещо в хранителната верига липсва, счита Йордан Господинов, изпълнителен директор и представляващ Асоциация на риба и рибни продукти "БГ ФИШ".

Феноменът, който "оцвети" морето в наситено изумрудено синьо, не е наблюдаван досега. Може само да гадаем какво е станало във водата - дали става въпрос за химична, биохимична или биологична реакция. Учените на този етап не споделят каква е истината или просто не я знаят, казва  Господинов.

Явлението намалява прозрачността и кислорода, лишава от слънчева светлина, твърдят специалисти. По думите на Господинов, вероятно друга причина за необичайно слабия улов е станала липсата на нормален цъфтеж на планктона. Така рибата останала без храна и не достигнала обичайните размери. това засегнало цялата хранителна верига, която следва планктона. С нео се храни  цацата, тя пък е храна на сафрида, лефера и паламуда, обяснява специалистът. Застрашително малки по размер тази година били хамсията, черонокопът, сафридът.

Някои от ридарите в Бургаско винят за слабия улов на цаца делфините, популацията на които се била увеличила. Дневната порция на един делфин била около 20 кг риба, по техните сметки. Но от Асоциацията не приемат това обяснение, като сочат, че по-скоро вината е в нова за нашите води медуза - така наречената гребеновидна медуза, която се размножавала много бързо и изяждала планктона, с който се хранела цацата.

Оказва се, че и температурите на водата изиграли неблагоприятмна роля. Водата била топла до края ноември и това прогонило проходните риби, които идвали от Босфора - лефер, чернокоп, паламуд, зарган.

Паламудът тази година не дошъл, созополските рибари казват, че вадят само малко цаца, рапани, миди и попчета.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини