Как да преживеем грипа и настинката по празниците

Студеното време, само по себе си, не би могло да ви разболее, но зимният сезон ви прави по-податливи на настинки. Смразяващите условия означават, че прекарваме повече време на закрито, където бактериите и вирусите е по-вероятно да се задържат във въздуха или по различните повърхности. Спадът в температурите прави лигавиците сухи, раздразнени и податливи на инфекции.

Празниците са особено тежки за имунната ни система с цялото това пътуване, срещи с роднини от чужбина и техните екзотични микроби. Да бъдем, честни ние самите също не се грижим добре за себе си – пием, ядем нездравословна храна и стоим до късно вечер.

Предлагаме ви няколко съвета, които ще пресекат вируса в зародиш и няма да помрачат празниците ви.

Починете си

Най-простото лечение е и най-ефективно. Ако имахте време за почивка, едва ли щяхте да търсите в интернет средства за лечение на настинка.

Трябва ви почивка. Сериозно.

Встрани от факта, че недоспиването ще ви изтощи, имунната ви система работи усилено когато спите. Ако не получава достатъчно сън, тялото ви трудно ще успее да се пребори с инфекциите.

Ако се събудите сутринта и отново не се чувствате добре, останете си вкъщи. Изследване от 2014 откри, че патогени по дръжката на вратата могат да заразят цяла офис сграда в рамките на часове. Повърхностите в стаите за почивка са особено уязвими, що се отнася до разпространението на вируси.

Ако все пак се налага да отидете на работа, си носете дезинфектант за ръце.

Избягвайте алкохола или поне избирайте отровата внимателно

Високата температура и производството на слуз ви обезводняват, ето защо е важно да осигурите на организма си достатъчно течности. Алкохолът обаче, ще подтисне имунната система и ще ви дехидратира. Не посягайте към виното и бирата, само защото са празници.

Това, което ви трябва, са топли напитки. Изследвания твърдят, че чаша горещ чай или вода с лимон ще облекчат състоянието ви, най-вече благодарение на парата си. Забъркайте си гореща напитка с куркума. Подправката притежава противовъзпалителни свойства. Дори и вълшебната отвара да не е толкова ефективна, колкото сте се надявали, изследвания сочат, че плацебо ефектът на горещите напитки не бива да се пренебрегва. Ако ви е уютно и спокойно, ще се почувствате по-добре.

Добавянето на глътка алкохол в гореща вода с лимон и мед, най-вероятно няма да ви помогне да се преборите с грипа. Но стига да използвате разумно количество – две-три лъжици – лекарите твърдят, че специалната съставка няма да навреди. Ако това ще ви успокои и ще подобри съня ви, насладете се на “лечебния” си коктейл.

Добрата новина е, че митът за млякото, като напитка увеличаваща производството на слуз, бе развенчан. Чаша мляко няма да ви се отрази зле.

Супата няма да ви навреди

Липсват железни доказателства, че купичка пилешка супа ще облекчи настинката ви, но някои изследвания подкрепят лечебните и качества. Възможно е ястието да притежава противовъзпалителни свойства.

Подобно на горещите чайове, супата има способността да затопля запушените региони и да помага за елиминирането на слузта. Разбира се, тя има и плацебо ефект. Освен това пилешката супа, особено ако е домашно приготвена, е едно балансирано, хранително ястие. Консумацията на много плодове и зеленчуци и други пълнозърнести храни е важна част от оздравителния процес.

Супата определено няма да ви навреди и ще ускори оздравяването на няколко фронта. Бихте могли да добавите и скилидки чесън. Много хора смятат, че чесънът притежава мощни антимикробни свойства, които убиват вирусите в тялото. Засега липсват научни доказателства за това, но не може да се отрече, че чесънът е вкусен.

Отнасяйте се добре с лигавиците си

Гаргарата със солена вода (¼ до ½ чаена лъжичка в топла вода) ще успокои възпаленото ви гърло, ще подобри симтоми като кашлица, болка и хрема. Някои хора се кълнат, че гаргарата с ябълков оцет решава всичките им проблеми. Но е малко вероятно киселината да убие вируса, по-скоро ще раздразни допълнително гърлото ви. Придържайте се към топлата солена вода.

Използването на овлажнител ще облекчи раздразнението и образуването на слуз. Топлата пара също е от полза, макар че горещите душове, може да предизвикат изгаряния.

Промиването на синусите също няма да навреди, но се уверете, че използвате само филтрирана вода, за да не замените вирусите с амеби, хранещи се с плът. Имайте предвид, че ако маниакално промивате синусите си множество пъти на ден, ще раздразните тъканите в носа си и ще влошите нещата.

Не избързвайте с антибиотиците

Когато се разоблеете в най-неподходящото време, може да е изкушаващо до изтичате до личния си лекар и да поискате антибиотик.

Има голяма вероятност да страдате от настинка или грип, които не се повлияват от антибиотици. Антибиотиците убиват бактериите, а настинките и грипа се причиняват от вируси.

Ако се тревожите, че имате синусна инфекция или стрептококи в гърлото, потърсете лекар. Но ако симптомите ви са обичайните за грип и настинка, просто си отделете няколко дни, за да се преборите с тях. Антибиотиците няма да помогнат и ще предизвикат хаос сред чревните бактерии. Наистина ли искате да използвате безполезни лекарства, причиняващи диария точно по празниците?

Какви лекарства да приемаме?

Лекарствата за простуда няма да ви излекуват, само ще облекчат симптомите. За съжаление витамин С няма да ви помогне особено, нито ехинацеята. Цинковите таблетки ще ви накарат да се почувствате по-добре, ако започнете да ги приемате редовно в рамките на 24 часа от появата на първите симптоми. Но все още не е ясно дали преборват вируса или просто намаляват възпалението в гърлото.

Източник: popsci.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини